gerlant schuldhulpverlening

Tv-programma Kassa maakte afgelopen week bekend dat de gemiddelde voedselprijzen in een jaar 8% hoger waren geworden. Ik had verwacht dat de lokale politiek op z’n kop zou staan.

Twee jaar geleden maakte ik een artikeltje over een jonge moeder en haar gezin in de schuldhulpverlening. Ze kregen 70 euro ‘leefgeld’ in de week voor hun vieren en daar moesten ze met elkaar van leven. En ja, er waren bij de gemeente allerlei potjes, maar het viel niet mee om rond te komen. Haar grootste probleem was de elkaar enorm tegenwerkende regelzucht van al die instanties. Op dat moment had ze te horen gekregen ontslag te moeten nemen, omdat haar contract van 26 uur geen fulltime job was, ze voldeed niet aan de voorwaarden.

Ik denk nog vaak aan haar, het artikeltje heeft impact op mijn leven gehad. Er kwamen veel reacties van mensen met eenzelfde soort ervaring. Veelal een schreeuw om hulp. Ik heb geprobeerd ze te beantwoorden en verder te helpen. Dat werden geen artikelen, omdat ik geschrokken ben van de reacties en de enorme bak bagger die op mijn pad kwam, maar ook vanwege het feit dat wanneer mensen met naam en toe naam in het nieuws zijn, dat lang niet altijd voordelig voor hen uitpakt.

Ieder jaar koopt Kassa dezelfde 26 alledaagse producten bij supermarktketens. Dit jaar kostten de vijf boodschappenmandjes bij elkaar €218,10. Vorig jaar was dat €202,50, een stijging van 8%. Jumbo heeft van de geteste supermarkten het goedkoopste mandje, meldt Distrifood. De supermarkt pronkte in advertenties al snel met het grote nieuws. De stijging valt volgens supermarktdeskundige Paul Moers te verklaren door de economische crisis. In de crisisjaren zijn de prijzen nauwelijks gestegen, waardoor supermarkten nu bezig zijn met een inhaalslag. Nederlanders hebben nu meer te besteden, en daar willen supermarkten ‘hun graantje van meepikken’.

In december maakte Kassa bekend dat gemeenten woekerrente zouden vragen aan mensen in de schuldhulpverlening. Lokale politiek duikelde over elkaar heen. In bijna elke gemeenteraad werden vragen gesteld. Hoe was dit mogelijk, hoe kon het zijn dat hun gemeente het zo slecht deed? Na een avond vergaderen susten zij elkaar weer in de rust. Kassa had de boel verkeerd uitgelegd, de potjes niet mee gerekend. 

Ik krijg nog regelmatig een berichtje van mensen die de weg kwijt zijn in het oerwoud van regeltjes en instanties. Wat opvalt is het leefgeld waar ze het over hebben en waarmee het maar niet lukt om rond te komen. Ook dat het door de Kredietbank vastgestelde bedrag, de één een tientje meer dan de andere, steeds het zelfde blijft. Dat het ene gezin van vier personen wel naar de voedselbank mag, het andere niet. Waar de rest van Nederland te maken heeft met inflatiecorrectie en meer heeft volgens de supermarkten, worden mensen in de problemen niet gecorrigeerd.

Ik heb de dame in kwestie nog eens gevraagd hoe het nu ging. “Bij ons is er niks veranderd en we krijgen nog steeds 70 euro weekgeld. Dit is inderdaad niet meer te doen, gezien alles duurder wordt. Ten aanzien van mijn schuldhulpverlening die ik nog tot volgend jaar 1 maart sowieso heb, is niks veranderd en blijft alles moeilijk. Fijn dat jij er aandacht aan besteedt. Ik ben van plan dit ook te doen zodra ik uit de schuldhulpverlening ben, bang nu het laatste jaar m’n eigen glazen in te gooien. Maar dit moet zeker aan de kaak gesteld worden, een moordenaar in de cel is beter af dan iemand met schulden!”

Nu vraag ik mij af: als alles zo goed geregeld is, waarom wordt het leefgeld van deze mensen dan niet gecorrigeerd? En zou de politiek weten waarom deze mevrouw nu bang is?

gerlant@regiobode.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.