gemeente raalte start met bestrijding eikenprocessierups

Binnen de bebouwde kom zijn dezelfde gebieden als vorig jaar leidend in de beheersing van de rups. Deze gebieden worden bewerkt met het biologisch middel Xen Tari. Het middel wordt ook op enkele routes buiten de bebouwde kom gebruikt, voornamelijk op de schoolfietsroutes tussen de verschillende kernen van de gemeente en Raalte zelf.

Xen Tari wordt in de kroon van de bomen geblazen. Hierdoor wordt het nestelen van de rups grotendeels voorkomen. Niet alle wegen worden met het middel behandeld, op sommige wegen kan er niet worden gespoten omdat in de omgeving beschermde vlindersoorten voorkomen.

Planning
Er wordt na de huidige bestrijdingsronde op korte termijn een tweede spuitronde uitgevoerd. Het moment hiervoor is afhankelijk van het temperatuurverloop en de bladontwikkeling van de bomen. Het bespuiten wordt maximaal twee keer uitgevoerd. Als er binnen de bebouwde kom dan toch nog nesten ontstaan die voor overlast kunnen zorgen, worden deze weggezogen. De gemeente Raalte werkt zowel overdag als ’s nachts aan de bestrijding. Zo wordt de overlast tot een minimum beperkt.

Aaltjes
Langs het Overijssels kanaal tussen de Aakstraat en de komgrens gebruikt de gemeente een andere methode. Daar worden nematoden ingezet tegen de rupsen. Dit zijn aaltjes die de rupsen doden.

Meer informatie
Op staging2.raalte.nl leest u meer over de bestrijding en de prioritaire routes. Ook kunt u bellen met de gemeente telefoon 0572 347 799. De tekeningen met de routes liggen ook in de informatiehoek van het gemeentehuis, Zwolsestraat 16 in Raalte. Hierop kunt u zien waar we de rupsen worden bestreden en op welke manier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.