dauwpop programmeur frank satink is er klaar voor

“Vorig jaar waren we op de dag zelf uitverkocht, ik denk dit jaar iets ervoor. We hadden de headliners voor dit jaar, Kensington en Triggerfinger, al vroeg vastgelegd. Dat is fijn. Daar kun je de rest van het programma omheen bouwen. En dan hopen dat je ook nog een paar goede buitenlandse bands kunt boeken. Maar die moeten dan wel beschikbaar zijn.”

Het boeken van het programma start steeds vroeger. Satink heeft voor volgend jaar de eerste lijntjes al weer uitgegooid. “Wij zoeken qua programmering een beetje de breedte. En zitten iets links van het midden. We hebben dit jaar weer een redelijk gitaar-georiënteerd programma. Buiten de dancekuil dan. Daar staan de DJ’s en de hiphop-acts. We hebben elke keer een paar bekende bands nodig. Namen die iedereen kent. Ja, met Dauwpop trekken we ook mensen die nauwelijks een band bekijken, maar die vinden het programma desondanks wel belangrijk. We merken gewoon dat het het ene jaar harder gaat met de voorverkoop dan het andere. En dat ligt toch echt aan de line-up.”

Satink heeft zeker bands die hij nog graag een keer op Dauwpop wil hebben, maar namen geeft hij niet. “Dan gaat de vraagprijs zo omhoog. We beginnen elk jaar met een lijst van Nederlandse bands die van plan zijn om te gaan toeren of met nieuw materiaal komen. En die proberen we dan aan te vullen met buitenlandse acts, die passen bij het festival. We hebben een heel duidelijk beeld van wat ons publiek wil zien en horen. En op basis daarvan ga je met je netwerk aan de slag. Het ene jaar lukt het beter met het programma dan het andere. Dat heeft met het aanbod van acts te maken. Daar moet je een beetje geluk mee hebben. Het programmeren van een festival is geen wetenschap, maar het is ook niet iets dat iedereen zo maar even doet, je hebt er wel kennis van zaken en een goed netwerk voor nodig!”

Tips
Muzikale tips heeft Satink uiteraard genoeg. “Ik wil zelf in elk geval The Hives zien (Zweedse punk/garagerockband in maatkostuums; scoorden in 2000 een wereldhit met ‘Hate to say I told you so, red.) Een grote band nog steeds. Mensen onderschatten dat. Ze headlinen in Engeland binnenkort nog een festival samen met Queens of the Stone Age. Die band zet echt een show neer. Het zal niet iedereen wat zeggen, maar ik vind het een aanrader. En daar vroeg je tenslotte om. Kensington en Triggerfinger kennen de mensen wel tenslotte… Yungblud, een Britse gitaaract met veel elektronica vind ik ook een mooie. Gezien op Eurosonic, die gaan de tent op de kop zetten.

Ja en andere tips: Graveyard (Scandinavische stoner/classic rock-act, red.), stond net als The Hives al jaren op ons lijstje en The Oblivians (legendarische garagerockband, red.) schieten me dan te binnen. We willen elk jaar ook een paar oudere bands hebben. In dat licht moet Graveyard en The Oblivians ook zien. Maar verder tip ik ook Jacin Trill. Die staat in de dancekuil. Die gaat momenteel ook lekker. Vindt het jongere deel van het publiek weer gaaf!”

Boef
Dotan zei eerder zijn show op Dauwpop af. Vlak daarna kwam het nieuws over zijn twijfelachtige social media-praktijken naar buiten. Maar er was dit jaar nog een uitvaller. Rapper Boef die door Dauwpop zelf werd gecanceld na ophef over zijn Kechs-uitspraken (waarbij hij enkele jonge meiden die hem na autopech een lift aanboden uitmaakte voor hoeren). Vele festivals en zalen cancelden daarna zijn optredens.

“Ondanks dat we zijn uitspraken waardeloos vonden, geloven Rob en ik in de vrijheid van meningsuiting. Daarom besloten we de show eerst te laten staan. Ondertussen vonden we er wel echt wat van, ons publiek ook. Zeker omdat de uitspraken off stage gedaan werden. We hebben twee dagen alle voors- en tegens gewogen. We wilden niet dat het een schaduw over ons festival zou werpen en zijn uitspraken passen totaal niet bij Dauwpop en ons publiek. Dus hebben we besloten te cancellen en een statement op de site te zetten. We kregen gelukkig heel veel goede reacties, al blijft een dergelijke beslissing altijd het beste van twee kwaden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.