cda olst wijhe vreest voor blokkade op lokale ontwikkelingen door uitbreiding lelystad

“Meer geluidshinder en uitstoot van fijnstof bedreigen niet alleen de volksgezondheid, maar ook de lokale ontwikkelingsmogelijkheden van industrie, landbouw en toerisme”,  aldus fractiewoordvoerder Elleke Steenbergen.

Door recente verschuiving van het stijgend vliegverkeer vanaf Lelystad richting de westelijke IJsseloever neemt de geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof in de gemeente Olst-Wijhe ernstig toe. In het onlangs goedgekeurde milieueffectrapport is berekend dat de normen van geluidshinder in de IJsselstreek net onder het wettelijke maximum blijven. Volgens het CDA Olst-Wijhe dreigen door stapeleffecten lokale bedrijven mogelijk in de knel te komen.

De extra geluidshinder als gevolg van het laagvliegen langs de kernen Marle en Welsum voor de gemeente Olst-Wijhe bedraagt volgens de laatste modelberekeningen 30 tot 35 decibel. Die toename moet volgens fractiewoordvoerder Elleke Steenbergen niet los gezien worden van bestaande overlast van bijvoorbeeld spoor, wegen en pleziervluchten vanaf Teuge. Bij elkaar opgeteld zouden de maxima voor geluidsnormen en de luchtkwaliteit kunnen worden bereikt. Deze cumulatie effecten zijn in de MER rapportage voor het grondgebied van Olst-Wijhe niet onderzocht. Een mogelijk effect is dat de industrie geen vergunning voor uitbreiding meer zal krijgen en landbouwbedrijven in de knel komen. Om nog maar te zwijgen voor de gevolgen voor bewoners en toeristen.

De nieuwe Omgevingswet biedt volgens het CDA Olst-Wijhe mogelijkheden voor een betere belangenafweging. Vanaf 2021 krijgen gemeenten verantwoordelijkheden van het rijk voor de openbare ruimte overgeheveld. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft recent gezegd in Gelderland en Overijssel proeven te willen houden met afstemming van nationaal en regionaal beleid. Steenbergen ziet graag de uitbreiding van vliegveld Lelystad voor Olst-Wijhe als proefcasus. ‘Ik vraag me af of door het vliegverkeer de gemeentelijke ambities op het gebied van energietransitie, bevordering van toerisme en verduurzaming van de landbouw in gedrang komen’, aldus Steenbergen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.