afrikaanse reggae kleurt theater podium

Het verhaal achter Friction (oftewel Musah Haruna) is al even uniek als zijn muziek. Hij werd geboren in het bekendste getto van de Ghanese hoofdstad Accra. De kleine Friction luisterde veel naar platen die zijn vader draaide en al snel componeerde hij zelf muziek in de lokale taal ‘Hausa’. Vanaf z’n twaalfde pakte hij elke kans om op te treden bij gettofeesten, rapbattles en op radiostations met beide handen aan. Om een eigen muziekgroep op te zetten, vroeg hij vier jongens uit het getto om zich bij hem te voegen. De groep noemde zichzelf ‘VIP’ oftewel ‘Vision In Progress’ en speelde op veel festivals en in clubs. In 1998 verscheen het eerste album van V.I.P. ‘Bibibaao’; in 2000 gevolgd door de tweede langspeler ‘Ye de Aba’, nog succesvoller dan de eerste. In 2002 kwam zijn eerste soloalbum ‘Big Trouble’ uit. Friction trad toen al op in onder meer Nigeria, Togo en Burkina Faso. De nog jeugdige Friction opende In 2006 de ‘Hipfactory Recording Studio’ en lanceerde zijn eigen platenlabel ‘Hipfactory Records’ in Ghana. Friction wilde de gettojongeren kansen bieden, organiseerde voetbaltoernooien en nodigde de kinderen uit in zijn studio om samen muziek te maken en op te nemen. Ook bracht hij een tweede soloalbum uit, genaamd ‘Auntie Serwaa’.

Datzelfde jaar werd Friction toegelaten op de Fontys Rockacademy in Tilburg. Hij was daar de eerste student uit Afrika. Voor Friction was het een droom die uitkwam. Daarna begon hij een eigen live band: Friction & The Roots Drivers. Vorig jaar werden onder meer Canada, Nederland en het Verenigd Koningrijk bezocht, inclusief het wereldberoemde Notting Hill Carnival en de Achterhoekse Zwarte Cross. Friction & the Drivers komt in vijfmans bezetting naar Heino; gitarist, drummer, basgitarist, keyboardspeler en zanger.
Kaartjes à 10 euro zijn verkrijgbaar via de site staging2.live-music-heino.nl, bij De Smulbaai in Heino en bij Schulten Lederwaren Raalte. ’s Avonds aan de zaal kosten tickets 15 euro. Aanvang is om 20.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.