stichting goede buren opent multifunctioneel gebouw in centrum olst

“Het is de bedoeling dat maatschappelijke en duurzame ondernemingen elkaar bij Goede Buren gaan versterken”, aldus bestuursvoorzitter Bianka Kiezebrink. “We verwachten een positieve impuls te kunnen leveren aan het huidige winkelbestand in Olst.”

Goede Buren start met vijf deelnemers. “Op termijn kunnen dat er nog meer worden”, licht Kiezebrink toe, “maar we beginnen nu al met een mooie mix van diensten.”

Oude bekende
Een oude bekende die onder de vlag van Goede Buren weer terugkeert in het Olster winkelcentrum is de populaire Stichting Bij de Buuren. Deze zet zich in voor iedereen in de gemeente Olst-Wijhe die door wat voor oorzaak dan ook tot de minima behoort. Dit doet de stichting door nette gebruikte kleding, speelgoed en kinderboeken te verkopen tegen symbolisch lage prijzen. Daarnaast is iedereen welkom om aan de grote stamtafel te komen zitten, de krant of een boek te lezen onder het genot van gratis kopje koffie of thee of om gewoon een gezellig gesprek voeren. Het verdiende geld besteedt de stichting aan de doelgroep in de gemeente Olst-Wijhe.

‘BuurWinkel’
Goede Buren huisvest ook een BuurWinkel waar de Ida Gerhardthoeve van Overkempe biologische groenten en fruit gaat verkopen. De cliënten van Overkempe zijn vanaf het inzaaien van de groenten tot en met het verwerken hiervan bij dit arbeids- en groeiproces betrokken en kunnen op de boerderij op hun eigen niveau werken. Op termijn worden ook andere, duurzame producten uit Olst en omgeving verkocht en komt er ruimte voor m2-schappen voor startende, duurzame ondernemers.

Soepcafé
In het ‘BuurCafé’ gaat periodiek het bekende Olster Soepcafé plaatsvinden. Het Soepcafé is een succesvol initiatief van Olst in Transitie in samenwerking met het Noaberhuus en biedt een heerlijke maaltijd met soep, brood, salade en nagerecht. De maaltijd wordt bereid van overgebleven maar nog prima bruikbare groente van de PLUS, die anders weggegooid zou worden. Met het motto ‘Eten weggooien? Lekker niet!’ wil het Soepcafé voedselverspilling onder de aandacht brengen. Ieder jaar verdwijnt er in Nederland per persoon 41 kilo voedsel in de prullenbak, dat is 13% van al het eten dat we in huis halen. Naast een heerlijke en gezellige maaltijd geeft het Soepcafé ook tips en informatie om deze verspilling te verminderen.

Handig
Onder de noemer ‘Handige Buren’ vormt het Repair Café Olst een keer per maand op vrijdagmiddag een plek om samen met een deskundige reparateur spullen te repareren. Veel apparaten en kleding, die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn, worden onnodig weggegooid. Het Repair Café wil laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Het Repair Café Olst is onderdeel van Olst in Transitie en is aangesloten bij de landelijke Repair Café organisatie.

Energiek
Goede Buren wil de lokale economie bevorderen, de afvalberg verminderen en hergebruik en reparatie stimuleren. Al die zaken verminderen de hoeveelheid energie die nodig is om in dagelijkse behoeften te voorzien. Vandaar dat het winkelconcept onder de titel Energieke Buren gecompleteerd gaat worden met het Energieloket. Daar kunnen mensen terecht voor deskundig advies van energieadviseur Leo Pelgröm en ondersteuning van het Comfortteam bij het energiezuiniger maken van hun woning. Maar ook bieden Energieke Buren tips en praktische handvatten om geld en energie in en om huis te sparen door dingen net even anders aan te pakken. Olst in Transitie en Goed Veur Mekare werken daarbij met het Energieloket samen.

Vrijwilligers
Het pand en alle activiteiten worden gerund door vrijwilligers. Er moet nog een kleine verbouwing plaatsvinden voordat het pand van Goede Buren gebruiksklaar is. Daarvoor, maar ook voor het bemensen van de winkel zijn helpende handen welkom. Wie wil meewerken als vrijwilliger of deelnemen als duurzame ondernemer, kan contact opnemen met Stichting de Goede Buren, per email: goedeburenolst@gmail.com of per telefoon: 06 – 24947699.

Meer informatie verschijnt binnenkort op staging2.goede-buren.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.