spikkel aan het werk bij supermarkt in het bos

Tuinderij
Werken met een paard, dat doet bijna niemand meer. “Bovenal doe ik dit omdat ik het leuk vind.” Teun van Dijk gebruikt Spikkel niet alleen voor het eggen ter voorbereiding van de zaaibedden, maar ook om te schoffelen. Alle sla, rucola, courgettes, pompoenen, pluksla en kruiden zoals peterselie, selderij en koriander worden op deze manier onkruidvrij gehouden. Ook komen er op het land snijbloemen zoals ridderspoor, grote leeuwenbek en zonnebloem. “Voor de mooi en om zo nu en dan een boeket mee te maken. Verder wil ik op de grond ook nog watermeloenen proberen te telen. Wat aanbod betreft is het aardig om te onderzoeken wat het doet en wat ik kan verkopen.”

De biologische tuinderij van Teun is ongeveer anderhalf voetbalveld groot. Deze bevindt zich op de grond van het melkveebedrijf van Rob en Henrieke Kleinlangevelsloo. Zij hebben samen met Annemieke Hulsman de Supermarkt in het Bos. “Het is mooi dat we in onze boerderijwinkel straks groenten, kruiden en bloemen van eigen grond gaan verkopen,” vertelt Annemieke. “We vinden het fijn om producten van regionale leveranciers te verkopen en dit is natuurlijk bij uitstek héél dichtbij. En zo’n trekpaard in het land is natuurlijk een prachtig gezicht!”

Stal
Overigens is het werken met paard in de tuinderij niet alleen bedoeld voor het aardige plaatje. Het blijkt namelijk een goed alternatief om de grond los te houden. “Bioboeren gebruiken vaak een trekker om te schoffelen,” legt Teun uit. “Door de banden ontstaat spoorvorming en daarmee bodemverdichting. Voor het bodemleven is het dan moeilijker om de grond los te houden. Dat heeft invloed op het zaaibed van het jaar erop. Op gedeeltes waar eerder het spoor zat, groeien planten toch minder goed.”

De hoeven van Spikkel drukken de grond minder in elkaar en belanden bovendien steeds op een andere plek. Bodemorganismen kunnen zodoende de grond makkelijker los houden. Teun verwacht dat de eerste oogst over pakweg twee maanden in de boerderijwinkel zal liggen. “Ik ben niet heel vroeg dit jaar.” Spikkel heeft haar stal gevonden op de boerderij. Zelf woont Teun in Olst. Eerder werkte hij een vijftal seizoenen bij Het Blauwe Huis, vooral met kruiden. Ook teelde Teun een tijdlang groenten die hij samen met een vriend op een Utrechtse boerenmarkt verkocht.

Kijk voor meer informatie op staging2.supermarktinhetbos.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.