rick rietjes komen mijn neus uit

Niets is zo moeilijk als het gedrag van mensen veranderen. Ingesleten gedrag. Een verbod kan helpen. Kijk naar de plastic tasjes. Inmiddels neemt 83 procent van de mensen hun eigen tas mee en worden aanzienlijk minder plastic tasjes gevonden aan de kustlijn. Nu zijn de rietjes aan de beurt.

McDonalds heeft al gezegd rietjes niet meer standaard aan te bieden. Klanten moeten er om vragen. Het is een begin. Groot-Brittannië gaat nog verder en wil plastic rietjes verbieden. Of dat verbod er doorkomt is nog twijfelachtig, maar ook dat is een begin. Rietjes worden door hun kleine formaat niet goed gescheiden en zijn een groot deel van de plastic soep in onze oceanen.

Ik nam het allemaal ter kennisgeving aan. Totdat ik op een filmpje stuitte van een zeeschildpad met een plastic rietje vast in zijn neus. Het arme beest kon niet goed meer ademen en hulpverleners trokken met een tang het rietje uit zijn neus. Zijn ogen draaiden weg door de helse pijn en het bloed stroomde zijn neus uit. Het was verschrikkelijk om te zien en ik kreeg er waterige ogen van.

Allemaal onze schuld. Omdat wij graag door een rietje willen drinken. Maar ik ben er klaar mee. Berichten dat miljoenen dieren sterven door plastic doet mijn gedrag niet veranderen. Eén filmpje van een zielige schildpad doet dat wel. Als mijn kinderen straks een glaasje ranja willen, stop ik er geen rietje bij. En als ze mopperen, gaan we samen een schildpaddenfilmpje kijken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.