raad olst wijhe lelystad airport moet dicht

Argumenten die worden aangedragen zijn de lucht- en geluidskwaliteit die door de laagvliegroutes in het geding komen en dat de hinder en klimaatschade niet acceptabel is. Dat de nadelen van Lelystad voor de gemeente groter zijn dan de voordelen en het eigenlijk onverkoopbaar is dat de landelijke overheid in het belang van de centen het vliegen eigenlijk promoot door het ontbreken van belastingen op kerosine en vliegtickets. Genoemd wordt dat de gemeente kansen laat liggen om zo de mensen bewust te maken van de impact die dat heeft op het milieu en de leefomgeving. Dit in schril contrast met de duurzaamheidstaken die zij daarentegen wel de gemeentes op legt.

Olst-Wijhe is bezig met het maken van een energievisie en zet daarbij in op het aanleggen van zonnepanelenvelden en windmolens in haar 17.000 inwoners grote gemeente, een proces met de nodige ups en downs, dat vooral te maken heeft met beeldvorming, communicatie en betrouwbaarheid van de overheid, geeft daarmee een stevig statement af richting de haar omliggende gemeenten, de provincie en Den Haag.

Wethouder Blind vroeg om de motie ‘aan te houden’. Hij wilde zich eerst beraden over de kwestie, daar de gemeente in deze samen optrekt met de omliggende gemeenten, de provincie en het gezamenlijke standpunt dat gevormd is, onder meer met de actiegroep Hoog Overijssel, dat volgens hem meer bijdraagt dan een klein dorpje alleen in Den Haag.

Schorsing
PvdA’er Leber veegde dat van tafel. Hij ziet niet in waarom een statement van een grote gemeente als Zwolle of Deventer in zo’n gezamenlijk overleg wel van invloed zou kunnen zijn op die gezamenlijkheid en van deze raad niet. Na een schorsing van een kwartier, waarbij woordvoerders van alle partijen heftig in discussie waren in de raadszaal, een bijna niet voorkomend verschijnsel in het anders zo brave Olst-Wijhe, haalde de motie het met tien tegen zeven.

Gemeentebelangen trok haar steun in. De VVD was ook tegen, wilde hierover eerst samen in debat. CDA-woordvoerder Hans Kamphuis was duidelijk, zij waren voor. Kleine gemeenten als Olst-Wijhe stonden vaak in de achterhoede als het om belangrijke dingen gaat in de gezamenlijkheid, maar, zo zei Kamphuis: “het is wel onze leefomgeving, zijn onze bosrijke gebieden, het is ons platteland. Het gaat vooral om het vertrouwen naar de hogere overheden.” 

De motie moet vooral een oproep zijn naar de buurgemeenten en een signaal Den Haag. Olst-Wijhe pikt dit niet, is een hele korte samenvatting.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.