ook beatrix en merkel kennen het werk van de raalter vinylkunstenaar henk zielman

Zielman, hij werkte zelf ooit bij MBI, fungeerde vele jaren als onbezoldigd toezichthouder. “Er is hier veel gebeurd, meer dan de mensen weten”, zo zegt hij ietwat cryptisch. “Toch waren het mooie jaren”, voegt hij daar direct aan toe. Zijn eigen toekomst is ongewis. “Op mijn leeftijd (Zielman is 63 jaar en met vervroegd pensioen, red.) kan ik me daar niet echt druk om maken, we zien wel wat er gaat gebeuren. Misschien kan ik straks op het vernieuwde terrein met nieuwe gebruikers een soort van beheerder worden. Ik ga in ieder geval niet moeilijk doen.”

Want hoewel hij dat laatste enkele malen benadrukt, hij huurt zijn woning nog steeds van zijn vroegere werkgever, knaagt de onzekerheid toch een beetje. En dan vooral als het gaat om de meer dan 40.000 elpees en andere muzikale curiosa (‘Precies weet ik het niet eens, het kunnen er ook zo 50.000 zijn’) die nu nog elders op een veilige plek in het buitengebied liggen opgeslagen.

“Die zou ik heel graag aan de mensen willen laten zien. Een eigen onderkomen, een klein museum of zo in Raalte, dat zou geweldig zijn. Zo’n enorme verzameling, echt uniek in Nederland, mag gewoon niet verloren gaan. Als je een dagje ouder wordt, dan ga je daar toch meer over nadenken. Er zijn best mensen die de verzameling willen kopen, voor veel geld zelfs, maar zover ben ik nu nog lang niet. Bovendien, ik ben met weinig tevreden.”

Nicole
Ondertussen werkt hij gewoon door. Van oude vinylplaten worden even bijzondere als herkenbare kunstwerken gemaakt. Die worden door Zielman persoonlijk overhandigd aan artiesten en musici, de rij is inmiddels al heel lang, of opgestuurd. Naar bijvoorbeeld Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier. “Ik bewonder die vrouw, de belangrijke rol die zij speelt in de wereldpolitiek. Bovendien, zeker voor ons hier in het oosten is Duitsland zo belangrijk, dat beseffen ze in de Randstad niet echt.”

Basis van het kunstwerk werd de plaat ‘Ein bißchen Frieden’, een nummer uit 1982 van de Duitse zangeres Nicole. Daarop kwam ook de tekst ‘Wir schaffen das’ waarmee Merkel in 2015 de vluchtelingencrisis aanpakte. Daar kwam veel kritiek op, maar Zielman kijkt daar positiever tegenaan: “Want als je niet gelooft dat je iets kunt, dan moet je er niet aan beginnen.” Het kunstwerk werd gecompleteerd met een plaat van de Duitse zanger Heino (‘Meer Heimat kun je niet hebben’) en in februari naar Berlijn opgestuurd. “Aangetekend, het moest wel overkomen. En dan wacht je af. Ergens reken je toch op een antwoord.” En dat antwoord middels een officiële brief kwam ook in maart. Tot blijdschap van de Raalter maker. “Mijn missie om die vrouw te raken, zie ik dan als geslaagd.”

Marechaussee
Andere keren gaat hij een vinylkunstwerk persoonlijk brengen. “Ik was in de buurt van Drakensteyn in Lage Vuursche en heb daar ’s avonds aan de poort van het kasteel een kunstwerk voor prinses Beatrix afgegeven. Aan de marechaussee bij het hek. Of die verbaasd was? Ik denk het wel maar hij nam het aan. En een paar weken later kwam er een bedankbrief van prinses Beatrix. Kijk, met haar wapen en al op speciaal papier.”
Ook musici als Graham Gouldman (10 CC), de vroegere gitarist van Motörhead Phil Campbell (met zijn nieuwe formatie The Bastard Sons) en de oudste band van Nederland de Bintangs kregen afgelopen maanden een speciaal vinylkunstwerk van Zielman. En, een heel andere categorie, ook cabaretier Herman Finkers.

Leuk bezoek
“Ben ik op een mooie dag gewoon naar Beuningen in Twente gereden. Even in het plaatselijke café informeren waar Finkers woont en daarna bij hem aangebeld. Heel apart, heel apart, zoals hij dat zo mooi kan zeggen, was zijn reactie. Dat werd een leuk bezoek.”

Ook de komende tijd zal Zielman niet stilzitten. Zo staat Michael Bruce, de Amerikaanse gitarist die naam maakte samen met Alice Cooper van ‘Schools Out’, op zijn lijstje. “De eerste contacten zijn al gelegd.” Opdrachten zijn ook altijd welkom. “En zeker als dat leuke ontmoetingen oplevert. Neemt Erwin Java tijdens Ribs en Blues afscheid van zijn band King of the World? Laat ze me maar bellen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.