natuurbericht oude willem

Oude Willem ligt op de grens van Drenthe met Friesland, in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een landbouwgebied midden in het gebied gaat weer terug naar de natuur en word weer een natuurlijk beeklandschap.

De weg er naar toe beloofd niet veel goeds. Dicht bij elkaar liggen twee dode hazen langs de weg. Mistflarden hangen over de weg. Extra opletten! Het word al mooier. Bloeiende bremstruiken, mooie witbloeiende sleedoorns, zachtgroen uitlopende berkjes. Overal bloeiende hyacinten, geen wilde, maar waarschijnlijk meegekomen bij grondtransporten voor bermen.

De landbouwers zijn de lappendeken weer aan het opschudden. Er word mest uitgereden, geploegd en het bouwland word zaaiklaar gemaakt. En daar op die hoge kamp zie ik zelfs al een vroege maispoter. Met een beetje geluk voor deze boer warmt de bodemtemperatuur binnenkort op tot de gewenste 10 graden Celsius. En daar verzamelt een mollenvanger nog snel zijn klemmen in het snel groeiende gras.

We slaan af en hier mag de helft minder hard gereden worden. Ik ben in het Nationaal Park. Het gebied is rijk aan campings en daar is dan de Oude Willemsweg. Wat ik zie doet me denken aan vijftig jaar geleden toen er overal in het land werd begonnen met grote verbeteringswerken en ruilverkavelingen. Het tegenovergestelde gebeurt nu in dit brongebied. De sloop van agrarische bebouwing op vier locaties is al afgerond. Sloten en greppels worden weer gedicht. Het grondwater zal weer stijgen en de vele vennen profiteren hier weer van. Een nieuwe slenk door de natuurlijke laagtes zal het water heel geleidelijk af gaan voeren. Bosranden krijgen een natuurlijke overgang met struiken en kruiden. Ook word hier en daar geplagd om de heide weer terug te laten komen. De landgeiten in de verte kunnen niet wachten om het nieuwe gebied in te mogen trekken…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.