natuurbericht naaktslakken en werkbijen

De rode beukenbomen maken van de laan een prachtig plaatje. In het voorjaar zijn ze op hun mooist met de frisgekleurde rood doorschijnende bladeren. Hier achter de slagboom ga ik het bospad op. Het is even uitkijken want de zwarte naaktslakken zijn nog op. Om uitdroging te voorkomen word het tijd om dekking te zoeken. Hetzelfde doen ook de drie reeën aan de bosrand. Een prooidragende sperwer schiet voorlangs en … daar hoor ik waarachtig de koekoek!

Op één van mijn favoriete uitkijkposten is de oeroude acacia aan de storm bezweken. Een beeldbepalend en prachtig monument. Jammer. Een broedende buizerd vliegt af en kraaien schieten direct in de alarmfase. De mooie roodbonte koeien volgen me op de voet.

Dan ligt er opnieuw een aan stukken gezaagde eik langs het pad. Deze is op vijf meter hoog geknakt en naar beneden gevallen. De zwakke plek was een holte waarin een bijenvolk huisde. De werkbijen zijn 12 mm lang en horen bij de Honingbijen. Zij zijn op een hoopje onderin de stam gevallen en een deel van de raten zit nog vol met bijna uitgekomen poppen. Ook voor hen was het in het popstadium ineens over. Jammer want deze nuttige beestjes zijn onmisbaar bij het bestuiven van planten en bomen.

Het bospad bij de boom kleurt paars van de dovenetel en is dubbel uitdagend voor bijen en hommels omdat deze zit vol met zoete nectar. Succes verzekerd voor een nieuw bijenvolk …

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.