martijn de vogel trainer van vv heino kijkt uit naar komende sallandse derby tegen rohda

De Vogel is met zijn Raalter roots (hij is er geboren en getogen en woont er nog steeds) en zijn roodgele hart één van de middelpunten van de wedstrijd. Als ‘overloper’ is hij natuurlijk een dankbaar onderwerp voor voetbalhumor. “De vorige keer werd ik ’s morgens wakker. Ik liep naar beneden. Toen zei mijn vriendin: ‘kijk eens naar buiten’. De tuin, mijn auto, alles hing vol met roodgele vlaggetjes. Ik liep naar buiten toen net een kameraad van me voorbij kwam op zijn mountainbike. ‘Even een fotootje maken’, zei hij nog. Ik dacht: ‘Daar zie ik nooit meer wat van terug’, maar hij zette het op Twitter. Nou, en daarna zag iedereen het. Ik ken de jongens die het gedaan hebben. Ik kan erom lachen. Het draagt alleen maar bij aan de sfeer rondom de derby. Ik heb zo’n vermoeden dat me komende zaterdag ook wel weer wat te wachten staat.”

De Vogel begon als jochie van een jaar of 8 bij Rohda. Hij bleek een redelijk voetbaltalent en wist zich uiteindelijk op te werken tot de selectie, waarvan hij enkele jaren deel uitmaakte. Daarna richtte hij zich op zijn trainerscarrière. Behaalde de benodigde papieren en begon bij de C-selectie. Nadat hij enkele jaren aan het roer had gestaan bij het tweede, werd hij in de aanloop naar het seizoen 2016-2017 gepolst voor het eerste. Als assistent van Frank Tempelman. De Vogel hapte toe. Na afloop van de eerste derby tussen Rohda en VV Heino raakte hij in de bestuurskamer aan de praat met bestuursleden van VV Heino. Dat gesprek maakte blijkbaar indruk in het Heinose, want toen trainer Michel Steggink te kennen gaf na het seizoen over te stappen naar Quick’20 in Oldenzaal, werd De Vogel benaderd als opvolger. En opnieuw hapte hij toe.

Houdbaarheid
Met zijn roodgele hart voelde hij geen gewetensbezwaren. “Nee joh, dat weet je als je trainer wilt worden. Dat je meerdere clubs gaat krijgen. Je houdbaarheid is beperkt. Omdat ze op een gegeven moment wat nieuws willen; jij wat anders krijgt aangeboden of omdat de resultaten tegenvallen. Als trainer ben je een passant. En ik voel me ook nog steeds betrokken bij Rohda, voetbal er in een zaalvoetbalteam en ken er heel veel mensen.”

VV Heino staat op het moment van schrijven op de elfde plaats; Rohda op de derde. “Ik heb altijd gekozen voor aanvallend voetbal”, stelt De Vogel. “Daarbij wel rekening houdend met de kwaliteiten van de spelers. We zijn deze competitie heel vaak de bovenliggende partij geweest. Maar ons rendement bij het aanvallen is te laag. We komen scorend vermogen tekort. Maar we geven ook weinig weg. Het is vaak gelijkspel. Ik ben echt van mening dat we hoger op de lijst horen, maar ja, dan moet je wel scoren!”

Bouwen
Hij heeft in elk geval het vertrouwen van het bestuur van VV Heino gekregen. Recentelijk tekende hij een jaartje bij. Want De Vogel had vanaf het begin de omstandigheden niet mee. Hij moest bouwen. Nog steeds. “Toen ik begon, waren er zeven spelers weg. We moesten het doen met een vaste groep van dertien man. Twaalf veldspelers en één keeper. We zijn nog constant in ontwikkeling. Rik Keijzer komt uit Raalte, Kevin Roddenhof uit Wijhe en Mohammed Kifeta uit ??, maar verder is het allemaal eigen aanwas. We hebben meerdere talenten in ontwikkeling, alleen dit seizoen hebben al vijf jonge spelers hun debuut in het eerste gemaakt, maar dat heeft allemaal wel tijd nodig. Ik vind dat ook goed voor een club. Dat zorgt voor verbondenheid. Hun ouders, opa’s en oma’s en vrienden komen ook kijken.”

Speciale krachten
En nu bouwt de spanning zich op. Daarvan zijn de spelers zich ook goed bewust. “Ik hoef ze vooraf niet te motiveren. Als we tegen Rohda moeten komen er speciale krachten vrij. De druk ligt bij Rohda. Maar dat betekent niet dat we ze maar laten komen. Als je Rohda de kans geeft om wat leuks met de bal te doen, dan doen ze dat ook. De vorige keer werd het 2-2. Wij kwamen twee keer achter, maar we knokten ons terug. Maar voor heel veel mensen die ik naderhand sprak, waren wij de betere ploeg. Maar ja, dat is het verhaal van veel van onze wedstrijden. Ik vind het prachtig hoe deze wedstrijd leeft. Bij de Vrienden van Heino, daar ben ik trouwens lid van, net zoals van de Vrienden van Rohda, wordt er vooraf weer van alles georganiseerd. Een ontvangst, een buffet, een interview met Tempelman en mij. Het is een speciaal gevoel. En dat geldt voor beide clubs. Het is niet voor niets dat we deze derby op een zaterdagavond hebben gepland. Overal wordt het op zondag minder langs de lijn. De mensen hebben andere prioriteiten. Als je het op zaterdag doet, trek je meer publiek. En heb je dus ook meer beleving.”

De wedstrijd begint om 19.00 uur op sportpark De Kampen in Heino. Kaarten à 3,50 euro zijn verkrijgbaar bij De Smulbaai in Heino en Schulten Lederwaren in Raalte. De voorverkoop loopt tot en met 5 april. De entree aan de kassa bedraagt 5 euro.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.