historicus jaar lang in overall op boerderij in marle

Om het te kunnen schrijven werkt hij al sinds mei 2016 elke vrijdag als echte boerenknecht op het melkveebedrijf van boer en boerin Gert-Karel Bruggert en Annet Schrijver.“Ik had echt niet verwacht dat ik dat werk zo leuk zou vinden. Na een jaar ben ik vorig jaar mei even gestopt, maar daarna ben ik in juni weer snel begonnen.”

Ook vandaag is hij druk aan het werk. De koeien zijn net voor de eerste keer de wei in en er is een partij kunstmest bezorgd. “Heb je de bon?”, zo wil boer Gert-Karel even weten. “Ewout lijkt soms wel op zijn opa, diezelfde felheid”, zo geeft de Marlese boer, die de opa van Ewout vroeger goed gekend heeft, eerlijk toe. Verder is hij meer dan tevreden met het werk van deze historicus in overall. “Behalve toen ik een hek niet goed dicht had gedaan. Toen stoven er meteen twee pinken langs me zo de dijk op. Ben ik er op de fiets achteraan gegaan om automobilisten te waarschuwen”, zo lacht die zelf.

Zijn in 1989 overleden opa was de aanleiding voor het boek, beter gezegd, diens serie dagboeken uit de jaren 1945-1989 die bij Van der Horst in Olst in de boekenkast staat. Zijn opa en diens vader waren namelijk een groot deel van de 20-ste eeuw pachters van de monumentale Bissemshofstede, eigendom van de familie van Merle. De moeder van de huidige boer Gert-Karel, Ankie, is een Van Merle. Dat leidde in 2016 tot de vraag aan Gert-Karel en Annet of hij daar wekelijks op vrijdagmorgen aan de slag mocht. Dat was geen probleem. “Ik heb afgelopen jaren veel boeren geïnterviewd en met hen over de landbouw gesproken, maar van het echte boerenwerk heb ik de ballen verstand. Op die grote tractor rondrijden, leek me heel wat, maar dat was toch niet zo mijn ding. Ik heb veel meer met de koeien. Mooi als koe nummer 9028 mij herkent en begint te likken.”

Waarnemer
Zou hij zaken anders doen dan de boer? “Dat is een gewetensvraag. Ik ben meer voor biologisch, zeker mijn vrouw, maar dit is een gangbaar bedrijf. Het is ook een productiebedrijf, er moet geld worden verdiend. Als er een oude koe naar het slachthuis gaat, dan begrijp ik dat wel. Maar als er echter zo’n jong, gezond beestje weg moet, dan vond ik dat niet altijd makkelijk. Dan zie je de gevolgen van de grote landbouwpolitiek in de praktijk. Maar ik ben vooral een waarnemer, ik observeer, ik probeer de grote lijn van de geschiedenis te zien. Het gaat niet om mijn mening.”

Vorig jaar moesten er tien koeien weg, er zijn er nu nog 95 op het bedrijf, in het kader van de fosfaatreductieplannen omdat Nederland boven de Europese mestproductie zat, zo leggen Gert-Karel en Annet, bestuurslid van LTO Salland, uit; “En we deden dat altijd op vrijdag. Met twee mensen is dat makkelijker, dus Ewout had er vaak mee te maken. Dat was zeker niet leuk, maar de MKZ hier in 2001 was veel erger.”

Die fosfaatreductie maar ook het werk (en de gevolgen) rond de nabij gelegen hoogwatergeul Veessen-Wapenveld waren voor hem als waarnemer en historicus extra interessant. “Dat was de rode draad tijdens mijn jaar werken als boerenknecht. Voor mijzelf was dit ontstressend werk, lekker in de buitenlucht, een beetje als hobby al kreeg ik dan een klein zakcentje. Voor boeren is dat heel anders. Ik heb echt bewondering hoe rustig en nuchter Gert-Karel daaronder bleef. Ook als een zieke koe het niet haalt trouwens, dat is best hard. Misschien leer je dat rustige vanzelf wel. Of ik zelf boer had willen worden? Het geeft veel vrijheid, binnen de vele regels dan, die vrijheid is best cool. Je hebt ook heel veel kennis nodig. En het is hard werken, zeven dagen per week moet je er voor de dieren zijn. Ik denk dan dat ik meer een huiskamergeleerde ben. Nu wel met wat eelt aan mijn handen.”

Vier seizoenen
Uiteindelijk liep het idee van een soort uitgebreide familiekroniek rond de Bissemshofstede dus uit de hand. “Voorzitter Robert Kemper van Stichting Sallands Erfgoed zei meteen dat er veel meer inzat dan de eerst gedachte familiekroniek. Dat is nu dus dit boek ’Boerenknecht op de Bissemshofstede’ geworden, uitgegeven door de stichting. Met prachtig beeldmateriaal van mijn hoffotograaf Albert Bartelds die regelmatig langs kwam.” Om de verhalen over vroeger te combineren met zijn ervaringen als boerenknecht gebruikt Ewout de vier seizoenen. “Letterlijk, dus zomer, herfst, winter en lente op de boerderij maar ook symbolisch; het leven van mijn opa als jongen, als jonge boer, als volwassen vader en als oudere, afbouwende boer.”

Het boek wordt vrijdag 20 april in de oude IJsselhoeve zelf gepresenteerd. Het eerste exemplaar gaat naar CDA-gemeenteraadslid Elleke Steenbergen in Olst-Wijhe. “Mijn vrouw, ik denk wel dat die het leuk vindt”, zo zegt Ewout droog; “En hoe lang ik nog boerenknecht blijf hier? Dat kan nog wel een tijdje duren.” Het boek ’Boerenknecht op de Bissemhofstede’ kost 24,95 euro en is vanaf 21 april te koop in de boekhandel of via staging2.stichtingsallandserfgoed.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.