henk schreij over qi quite interesting duurzame weetjes

Tsjernobyl op zonne-energie

Toen 32 jaar geleden de kerncentrale in Tsjernobyl ontplofte, werd een gebied zo groot als Drenthe voor altijd onbewoonbaar. Nu is daar – als test – een zonnepanelenpark aangelegd van 1 MW (3000 huishoudens) en als dat goed gaat komt er nog veel meer. De hoogspanningsleidingen lagen er al, dat maakt het gemakkelijker. Wel moesten de zonnepanelen op betonblokken komen omdat graven in de radioactieve grond te gevaarlijk is. Tsjernobyl ligt in de Oekraïne, waardoor dit land ook minder afhankelijk wordt van Russisch gas.

Opel-baas koopt als wraak elektrische auto’s

De CEO van Opel, Karl-Thomas Neumann, wilde dat Opel compleet overging op elektrische auto’s, in de komende 12 jaar. Maar eigenaar GM (het Amerikaanse General Moters) was het daar niet mee eens, ontsloeg Neumann, en verkocht Opel aan PSA (Peugeot, Citroen). Neumann had daar zo de pest over in, dat hij op Twitter publiceerde dat hij zijn Opels inruilde tegen een Tesla en BMW i3, beide elektrisch.

Hoe sjoemelden VW en Mercedes met hun diesels

Op de testbank voldoen VW dieselauto’s aan de norm, maar in de praktijk stoten ze 40 keer zoveel verontreiniging uit. Waarom deed VW dat en hoe? De reden is dat een volgens de norm afgestelde VW onprettig rijdt. Waarbij ook nog de katalysator snel vervuilt en meer AdBlue (=ureum, de hoofd-component van urine) verbruikt. De computer van de VW weet of de auto getest wordt omdat die dan op een rollenbank staat en de voorwielen draaien maar de achterwielen niet. De computer zorgde er dan voor dat de uitstoot laag was, en het akelig rijden merk je toch niet op een rollenbank.

Mercedes sjoemelde op een andere manier: De eerste 26 km klopte de uitstoot, daarna werd de correcte afstelling uitgezet.

Tesla bestaat 10 jaar

In april 2008, rolde de eerste Tesla, een sportauto, Roadstar genoemd, de fabriek uit. Eén auto per week, eerst met kinderziektes, maar later heel betrouwbaar. Het is nu de belangrijkste auto van de eeuw, want deze auto veranderde de perceptie van elektrische auto’s. Van traag (golfkarretjes) naar niet te evenaren acceleratie, sublieme wegligging en een nette actieradius. Tesla vierde dit jubileum door een van de eerste Roadstars als ballast te gebruiken (i.p.v. een blok beton, of schroot) bij een nieuw type raket, de Falcon Heavy. Deze Roadstar draait nu voor eeuwig rond de zon in een baan die langs de Mars-baan gaat. Tesla geeft geen cent uit aan reclame, maar deze stunt was op alle nieuwszenders in prime-time te zien.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.