heino staat stil bij bevrijding

Vanaf 11.00 uur is er een gezinsfietstocht langs locaties met oorlogsherinneringen. Om 14.00 uur rijden legervoertuigen de Canadastraat binnenen om 15.00 uur begint een voordracht door Idem Dito van Heinose oorlogsverhalen. Vanaf 2 mei is er in het Dorpshuus een expositie gestald met oorlogs- en verzetsattributen uit de collectie van Kristian Garssen en foto’s uit het archief van Omheining. Met de motivatie dat we dergelijke jaren toch maar nooit meer zullen hoeven meemaken, laten we de Heinose inwoners die jaren een beetje meebeleven. Zo bezoekt de werkgroep de basisscholen in Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis om de kinderen van groep 7 en 8 iets van de oorlogsjaren te vertellen met foto’s.

Op 5 mei kunnen de kinderen met hun ouders meedoen aan een gezinsfietstocht door en om Heino, waar locaties worden aangedaan waar zich oorlogstaferelen hebben afgespeeld. Een route met uitgebreide beschrijving is bij de start vanaf 11.00 uur verkrijgbaar bij het Dorpshuus. Om 14.00 uur rijdt een minicolonne van oude legervoertuigen vanaf de Raalter kant de Canadastraat binnen richting Nicolaaskerk en Dorpshuus. Daar kunnen de voortuigen bewonderd worden. Let wel: er zitten een paar pracht exemplaren tussen. Daar moeten de kinderen (en liefhebbers van historie en historische voertuigen) natuurlijk bij zijn; als het een beetje meezit kunnen kinderen een rondje meerijden rond de kerk.

De kinderen komen deze middag flink aan hun trekken want in het Dorpshuus is (al vanaf woensdag 2 mei) een expositie gestald met oorlogs- en verzetsattributen en grote foto’s van Heino uit de oorlogsjaren. Daar zit een sporenzoeker in verwerkt voor de kinderen. Vanaf 15.00 uur starten in het Dorpshuus leden van onze toneelvereniging Idem Dito een voordracht van Heinose oorlogsverhalen over gewone Heinose gezinnen die probeerden deze barre jaren zo goed als maar kon door te komen. Het was het dagelijkse leven van toen voor vele Heinoërs, maar voor deze tijd bijna 75 jaar later, werkelijk onwaarschijnlijk. Niet alleen honger en tekort aan alles, maar ook spanning door razzia’s, onderduikers, vluchters, plunderingen, verzet, verwoeste boerderijen, bombardementen; inkwartiering Duitse soldaten, verraders, gijzelaars, op transport gezette mannen richting IJssel of Duitsland. Maar ook een bevolking die elkaar hielp, duizenden hongertrekkers uit het westen onderdak en te eten gaf, Canadezen die ons uit de brand hielpen waarbij velen het leven lieten, ook bij gevechten rond Heino. Kortom, een gesproken document over Heino, ondersteund met foto’s en beeld en geluidsfragmenten. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.