heel salland biologisch trouw waarom betrek je agrio bij een onderzoek over ons voedsel

Door Harrie Kiekebosch

Lees hier het artikel: ‘Trouw wil weten: Wat vindt de boer?

Agrio is onder meer uitgever van Melkvee, Pig Business, Pluimveeweb en AkkerWijzer en nog wel tien titels meer. Dit bedrijf heeft tentakels in alle richtingen van de agrarische sector. Heel Salland Bioloisch kan zich voorstellen dat de uitgeverij uit ’s-Heerenberg heel veel interesse heeft in de resultaten van het onderzoek.

Zijn boeren nog tevreden met hun leven en trots op hun vak? Is hun beroep nu aantrekkelijker dan twintig jaar geleden? Hoe zien zij de toekomst van de agrarische sector? Daar heb je als uitgever wel wat aan. Agrio is overigens ook de initiatiefnemer van de actie ‘Kom, we geven de landbouw de schuld’, waarin ze – onaangetoond – veronderstellen dat boeren altijd overal de schuld maar van krijgen.

Hoe belangrijk de onderzoeksgegevens voor Agrio zijn? Als boer worden we wekelijks gebeld door marktonderzoekbureaus. Hoeveel dieren we hebben, wie het voedsel levert, of je nog plannen hebt te investeren, hoeveel grond je hebt en of je nog rechten bij wil kopen. Agrio weet met de antwoorden wel raad. Dat is belangrijke info voor hun adverteerders. De redactie kan er op aangepast worden.

Door overregulering is er nauwelijks te ondernemen, zegt Agrio. Wat wil je, hoe intensiever de landbouw hoe meer regels. Als de landbouw grondgebonden was, waren er weinig regels nodig. Maar de adverteerders van Agrio hebben niets aan grondgebonden boeren, daar kunnen ze weinig verkopen.

Dat een onafhankelijke kwaliteitskrant als Trouw zich laat strikken door deze eerste klas erfbetreder…

We zeggen niet dat je agrariërs niet aan het woord moet laten. Maar je moet eerst de vraagstelling van het onderzoek helder hebben. En die vraag gaat over ons voedsel, niet over de beroepsgroep. Onlogisch? Je gaat ook niet logischerwijs met buschauffeurs praten als je het over openbaar vervoer hebt toch? Zolang erfbetreders deze onderzoeken doen gaat het zelfs niet eens per definitie om de boer, ook niet over het milieu, en gezonde bodem en schoon water. Tot op heden delven al die partijen zelfs het onderspit!

Einstein zei al dat je oplossingen niet moet verwachten van de partij die het probleem veroorzaakt. Voor veranderingen moet je niet in hetzelfde cirkeltje blijven zoeken, dan kom je niet tot nieuwe gedachten.

Zo is het hier ook. Denk vanuit voedsel, bedenk dat de boer daar en essentiële schakel in is en ga kijken wat er voor nodig is dat hij eerlijk betaald krijgt voor zijn werk, mits op een gezonde manier uitgevoerd. Daar worden ze bij Agrio niet blij van. Maar de boeren wel. En de samenleving ook.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.