harrie kruiper zoekt onderkomen voor zijn pronkstukken

Via via heeft hij al contact gezocht met het Marinemuseum in Den Helder en dat heeft eventueel interesse. “En nu zou ik mijn modellen nog graag een keer in Raalte willen laten zien. Wie ideeën of expositieruimte heeft, mag zich bij me melden.”

Harrie heeft, zoals hij het zelf zegt, gouden handjes. Maar in 1982, toen hij, na jarenlang in verschillende fabrieken te hebben gewerkt, net aan de slag was gegaan als timmerman, raakte hij de vingers van zijn linkerhand kwijt bij een ongeluk met een freesmachine. Een vinger kon gered worden, die doet nu dienst als duim. En is daarmee enorm waardevol geweest voor Harrie. “Want door die duim kan ik met mijn hand nog een tang vormen en dingen vasthouden.” Gedurende zijn herstelproces besloot hij zich weer op zijn oude hobby te richten: modelbouw. Om zijn handvaardigheid te trainen en om de tijd door te komen. “Ik ben begonnen met de Deepwater. Ik heb alle onderdelen en materialen zelf op maat gezaagd. Daarna begon ik aan de Zeven Provinciën. Weer helemaal hetzelfde verhaal. Ik schat dat ik er zo’n duizend uur heb in gestoken. Vier jaar ben ik ermee bezig geweest. Alles zelf gedaan. Het meest tijdrovende waren de radars op het schip. Die heb ik allemaal heel fijn gesoldeerd. Inderdaad, echt monnikenwerk.”

Doorzetter
Ondanks dat hij dus vier vingers aan zijn linkerhand mist, ging hij al snel weer aan het werk. Harrie bleef gewoon timmerman. Later ging hij aan de slag als meubelmaker. Hij is een doorzetter. Trots laat hij een paar van zijn medailles zien. “Ik schat dat ik in mijn leven zo’n 23.000 kilometer heb hardgelopen. Ik ben altijd bezig geweest, sporten, modelbouw, schilderen, knutselen, nooit stil gezeten.”
Nadat hij De Zeven Provinciën had afgerond, ging hij verder met een nieuw model van de kruiser De Tromp. Opnieuw was hij enkele jaren zoet. En later begon hij aan een model van het ISS-ruimtestation.
Terugkijkend op zijn leven, ziet hij De Zeven Provinciën, De Tromp, de Deepwater en het ISS-ruimtestation als zijn pronkstukken. “Ik wil graag een nieuw onderkomen vinden. Ik kan ze ook naar mijn zoon doen, maar die heeft jonge kinderen. Daar gaan de modellen het niet overleven. Dat zou zonde zijn.”

Bouwdoos
Het ISS-station ligt nu nog in een doos. “Ik heb een bouwdoos van het station gekocht als voorbeeld. Vervolgens heb ik alle onderdelen weer zelf gezaagd en heb een veel groter model gebouwd. Het zijn allemaal losse onderdelen. Ik heb ze een keer in elkaar gehad. Praatte je nog over een model van anderhalve meter! Maar dat is zo lang geleden. Ik wist op een gegeven moment al niet eens meer hoe de verschillende onderdelen bij elkaar horen. Gelukkig vond ik ergens nog een grote plaat van het ruimtestation. Nu ben ik er wel weer achter. Ik ben ermee begonnen toen ze het station in de ruimte aan het klaar maken waren. Ik heb voor de gein wel eens gezegd dat ik er verder mee was dan zij!”
Slechts één keer heeft hij zijn pronkstukken aan het publiek laten zien: in manege de Hoogeweg in Raalte. “Daar sprak ik nog een kerel die zei dat hij op De Zeven Provinciën had gediend. Kijk, zo’n schip ziet er heel sterk uit, maar hij vertelde me dat dat je het plafond kon zien bewegen als er boven iemand liep.”

Harrie is bereikbaar op tel. 0572-352420.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.