Home / archiefcentraal / hans de kort overijsselse ombudsman

hans de kort overijsselse ombudsman

De Overijsselse Ombudsman (OO) heeft geoordeeld dat de Raalter gemeenteraad onbehoorlijk heeft gehandeld bij het beantwoorden van de brief van een inwoner. Die antwoorden moeten voldoen aan de “behoorlijkheidsnorm van goede informatieverstrekking”, dat wil zeggen: “de gevraagde informatie moet juist, volledig en duidelijk zijn”. Ook oordeelt de OO dat de gemeenteraad zélf brieven van burgers moet beantwoorden en dit niet mag overlaten aan afzonderlijke raadsfracties. Dit lijkt vanzelfsprekend omdat fracties in de gemeentewet geen enkele rol spelen. Maar ja, de Raalter gemeenteraad dacht daar blijkbaar anders over.

Het oordeel van de OO is belangrijk voor álle Raaltenaren. Niemand hoeft dus meer te accepteren als zijn/haar grieven door de gemeenteraad ergens worden gedeponeerd waar ze bestuurlijk niets te zoeken hebben.

Een voorbeeld: wanneer b&w een verzoek van Heinose ouderen om zebrapaden aan te leggen, afwijzen, dan kunnen die ouderen zich tot de gemeenteraad wenden met de vraag die afwijzing te corrigeren. De gemeenteraad dient daarover dan een (meerderheids)besluit te nemen en mag dit niet meer afschuiven, zoals dit tot heden meestal gebruikelijk was. Vanaf nu moet de gemeenteraad vragen van burgers dus juist, volledig en duidelijk beantwoorden.

Gelukkig hebben de Heinose burgers nog Egbert den Daas die het voor hen opneemt.

Hans de Kort
Raalte

Lees ook

Open huis bij Pop Rock Factory

RAALTE – Pop Rock Factory houdt zaterdag 25 september een open huis. Tussen 14.00 en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.