guusta en johan kochten voormalige synagoge raalte moet er zelf invulling aan geven

Foto: Rob Aa en Richard Woolderink in gesprek met Johan Jonker en Guusta Zuurbier, de nieuwe eigenaren van de oude synagoge aan de Stationsstraat.

“Ik denk dat Raalte er wel aan toe is. De belangstelling is zo groot, we krijgen zoveel telefoontjes en mails. Het is best spannend, heel Raalte wilde dit gebouw behouden, dus laten ze nu maar komen,” zo lacht Guusta. Dat kan in ieder geval zondagmiddag 22 april van 15.00 tot 17.00 uur als de officiële opening is.

Dat het in Den Nul in een IJsselhoeve wonende echtpaar die grote publieke belangstelling noemt, is geen toeval. Net te gast zijn namelijk Rob Aa en Richard Woolderink. Die twee organiseren tijdens Stoppelhaene langs de BK-straat (bij de Berkte) een grote en populaire fototentoonstelling, hoorden vorig jaar min of meer bij toeval dat de oude synagoge te koop stond en zetten prompt een grote actie op, compleet met petitie, om te voorkomen dat het uit 1889 stammende gebouwtje omgebouwd zou worden tot woning.

“Meer dan 5300 handtekeningen en mails kwamen er uiteindelijk binnen”, zo zegt Rob Aa, die nu tevreden rondkijkt. Hun actie heeft vorig jaar in ieder geval heel wat mogelijke kopers afgeschrikt, dat merkten Guusta, geboren en getogen Friese, en Johan, geboren en getogen Raaltenaar, wel. “Ik heb bij de Molenhof een praktijk als psychologe, zocht meer ruimte en was al eens naar de Joetse wezen kijken. Dat was te groot”, zo vertelt Guusta. “Toen hoorden we toevallig dat de oude synagoge te koop stond. Alleen waren er al veertig aspirant-kopers voor ons, zo zei de makelaar destijds.”

‘Op het zand’
Toch trokken zij uiteindelijk aan het langste eind en sinds 21 februari mogen ze zich officieel eigenaar noemen. “En toen zijn we meteen begonnen met slopen”, zo zegt Johan vrolijk om dat direct te nuanceren. “We begonnen met de tuin, dat was heel hard nodig om bij de zijdeur te komen. Daarna hebben we bijvoorbeeld het lelijke, van spaanplaat gemaakte altaar gesloopt en de vloerbedekking eruit gehaald. We wilden echt de originele vloer en andere historische onderdelen terug halen. En schilderen was ook hard nodig.” Dat leverde al bijzondere vondsten op. “Onder deze houten verhogingen zit helemaal geen vloer, die is schijnbaar nooit gelegd bij de bouw. Je zit gewoon op het zand.” Het werk in de synagoge doet het echtpaar vooral in de vrije tijd. Guusta: “In het achterste deel komt mijn praktijkruimte, daarvoor schakelen we wel een echte aannemer in.”

Behapbaar
Inmiddels is er een eigen naam bedacht, ‘Stilte- en bezinningscentrum’, compleet met folder. ‘Uitermate geschikt voor bijzondere, intieme, sfeervolle bijeenkomsten. Er is plaats voor ongeveer 55 mensen. Te huren voor lezingen, muzikale voorstellingen, huwelijksinzegeningen en afscheidsdiensten’, zo staat te lezen. Zeker geen grote feesten en partijen, zo bezweert Johan direct. “Daarvoor is de echte horeca in Raalte. Al kunnen we misschien mooie combinaties vinden; hier de huwelijksinzegening, daarna het feest bij De Zwaan of de Leeren Lampe. Het moet voor ons ook behapbaar blijven.”

Rentmeester
Ook voor Guusta is het spannend. “Wij hebben het dan wel gekocht, maar Raalte moet er zelf invulling aan geven. Wij voelen ons meer een soort van rentmeester voor de gemeenschap.” Het is de bedoeling dat de oude synagoge straks elke zondagmorgen geopend is voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust en bezinning. “Er hebben zich al mensen opgegeven die dat als vrijwilliger voor ons in goede banen gaan leiden.”

De eerste activiteit was anderhalve week geleden. Leden van de Vrij-Katholieke kerk kwamen om echt afscheid te nemen van ‘hun’ kerk. “Dat was meteen een afsluiting van hun periode in Raalte, die helaas niet gebracht heeft wat ze hoopten, en een soort van reünie. Ze kwamen overal vandaan en brachten een Mariabeeld mee dat hier altijd stond. Hier hoort het thuis, zo vertelden ze.” Vandaag, woensdag 11 april, komen burgemeester Dadema, drie veteranen en leerlingen van de school De Korenbloem op bezoek. Vanavond verzorgen Bettina Drion en Hans van den Pol een lezing over het boek ‘De engel en de adelaar’.

Belang
Rob Aa en Richard Woolderink horen het met plezier aan. “Het doel van onze actie toen was om dit historische gebouw te behouden, niet dat ik het in eigendom zou krijgen of zo. Daar ging het om, Raalte heeft al zo veel historische gebouwen verloren. Of we blij waren met de rol die de gemeente heeft gespeeld? Ik denk dat ze het uiteindelijk goed opgepakt hebben. Dit is een gemeentelijk monument en dan moet je zoiets niet alleen aan de makelaar overlaten. Voor ons was behoud van het gebouw met een daarbij horen gebruik echt een maatschappelijk belang.”

Daarna ontspint zich vooral tussen de drie mannen een uitgebreid gesprek over de vele historische aspecten van de oude synagoge en het (bijna) verdwenen joodse Raalte, met name op dit stukje langs de Stationsstraat. “Ik ben nu al gefascineerd door de geschiedenis van deze oude synagoge. Mensen die oude foto’s of knipsels hebben, noem maar op, zijn hier van harte welkom”, zo laat Johan weten.

Meer info: info@stiltebezinningscentrum.nl of 06-36145090.

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.