gewoon carolien hersenbloeding

Dat is alweer dertig jaar geleden. Mijn zussen waren ‘toevallig’ het weekend thuis, we waren na het stappen in de huiskamer aan het bijkletsen. Mijn oudste zus ging boven even zeggen dat we thuis waren. Dan sliepen de oudjes weer beter. Dit keer kwam ze in paniek de trap af. Pap was wakker en liep op haar af. ‘Wat is er, pap?’ Er kwam niks zinnigs uit. Nou kan en kon mijn vader heel veel praten, dus dat is misse boel. Met hulp van 112 wisten we al snel dat het waarschijnlijk een hersenbloeding zou zijn en kwam de ambulance. We waren heel blij dat we er bij waren toen het gebeurde.

Bij een beroerte gaat iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een hersenbloeding of een herseninfarct betreffen. Een TIA lijkt een voorbode op een beroerte. Van de beroerte gevallen komt herseninfarct 80 % voor. Een hersenslagader is verstopt vanwege een dichtgeslibde ader of een bloedstolsel. Zo krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed waardoor het hersenweefsel afsterft. Raar zicht, verdoofd gevoel in arm, been of gezicht, tintelingen, ernstige hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsstoornissen lijken signalen van een hersenbloeding. Dit is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo’n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Een voorbeeld is het knappen van een aneurysma (uitstulping in wand van een hersenslagader).

Er zijn vele gevolgen van beroerte, elke beroerte en elk mens is ook anders. Mijn vader had in de korte eerste fase dat hij ‘kast’ tegen een ‘bord met eten’ zei (afasie). Hij liep slecht en moest zich weer leren wassen, douchen, aankleden en eten. Weer beter leren praten en bewegen, ook oefende hij goed met zijn geheugen. Tot ongeveer twee jaar na de beroerte lijken de beschadigingen in de hersenen en de gevolgen toch behoorlijk hersteld. Vanaf die tijd is hij weer volledig gaan werken tot zijn pensioen, heeft hij een dijk van een geheugen, kan hij lang en veel bewegen op zijn manier en lijkt hij geestelijk en emotioneel liever geworden, daar zijn wij natuurlijk erg blij mee.

Beroerte is de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde doodsoorzaak bij mannen in Nederland. Het is tevens de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Op dit moment zijn er naar schatting 174.000 mensen die een beroerte hebben gehad. Niet roken, gezond eten (Vitamine D3, K2, calcium en magnesium in de juiste hoeveelheid) en voldoende lichaamsbeweging helpen beroertes zoveel als het kan te voorkomen.
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.