gerlant briefje aan de tweede kamer

Het gaat om het volgende:
Onlangs zag ik in de media dat het kabinet met een wetsvoorstel komt dat het aantrekkelijk moet maken voor werkgevers om mensen met een handicap in diens te nemen, graag verwijs ik u naar onderstaande links:

Ik spreek meerdere professionals in het werkveld, allen zeggen dat deze wet zeer belemmerend gaat werken voor deze mensen
Dit voorstel motiveert de doelgroep niet om te gaan zywerken. Nu krijgen ze een (minimum) loon rechtstreeks via de werkgever wat ze een gevoel van eigenwaarde geeft, maar wanneer dit wetsvoorstel doorgaat wordt de loonwaarde via een uitkering aangevuld. Ik zie ,en dat praat ik over ‘deze’ doelgroep (licht verstandelijk beperkte jongeren met gedragsproblemen) het al gebeuren: ‘oh, dus ik heb een loonwaarde van 50% en krijg dit betaald van de baas, dan werk ik ook maar 50%’. Met als gevolg dat ze nog minder gemotiveerd zijn/ produceren. Nu krijgen deze jongeren het minimum loon van de werkgever en wat er achter de schermen gebeurt merken ze minder. Bovenstaande voorbeeld geldt natuurlijk niet voor alle jongeren, maar voor deze doelgroep is het van essentieel belang dat ze “volwaardig” kunnen mee doen.

Ik weet dat u nu gaat zeggen:
– Meer dan de helft van de mensen met een beperking vindt op dit moment geen werk. zie ‘Mensen met arbeidsbeperking eenvoudiger aan werk helpen’

De helft van de werkgevers wil geen mensen met een beperking aannemen. zie ‘Helft werkgevers wil geen mensen met gezondheidsbeperking’ 

 

– Er is dus een enorme opgave om te zorgen dat veel meer mensen met een beperking aan de slag kunnen! “
Maar in bovenstaande stukken staat nergens dat de redenen vanuit de werkgever voor het niet aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te maken heeft met het vele papierwerk !

Dan over naar de inhoud van het voorstel; uw verweer gaat zijn:

·Vervolgens geldt allereerst dat bestaande arbeidsrelaties met loonkostensubsidie ook met loonkostensubsidie voortgezet worden. Beluister staatssecretaris vanaf 1:45 op NPO Radio 1.

·Mensen krijgen per gewerkt uur het minimumloon. Het doel is dat werken altijd gaat lonen. Als je op dit moment met loonkostensubsidie parttime werkt, kom je vaak niet boven de bijstandsnorm uit en ga je er dus niet of nauwelijks op vooruit door te werken. Veel mensen met een beperking werken parttime en voor hen werkt lonen nu niet. Dit gaat veranderen met loondispensatie; werken wordt zo meer lonend gemaakt! Zie de bijgaande tabel voor iemand met loonwaarde van 50% die 3 dagen werkt. Deze persoon gaat er dus fors op vooruit met loondispensatie.
Het lastige hierin is wel dat er sprake moet zijn van minimaal 25 uur per week een contract hebben, hoe gaat het dan met mensen die hier onder vallen, hebben zij wel enige loonwaarde maar ze zijn niet interessant voor een werkgever en komen straks noodgedwongen thuis of in een dagbesteding te zitten?

Bovenstaand is nog maar een doelgroep uitgelicht, mijn eigen problemen als arbeids gehandicapte en waarom ik vrijwilliger ben en blijf, blijven nu maar even onbelicht. Gaarne verneem ik uw reactie of in mijn eigen taal: Ik vraag het maar even want ik ben de ‘kloot’ die het straks uit moet gaan leggen…

gerlant@regiobode.nl
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.