formateur johan kiekebosch schrijft openbare brief aan fractievoorzitters

Beste fractievoorzitters,

Deze week voerde Gemeentebelangen onder mijn leiding zeven intensieve en pittige gesprekken met vertegenwoordigers van alle raadsfracties. Dit waren zonder uitzondering open en constructieve bijeenkomsten. Daarvoor wil ik u dank zeggen.

Afgelopen dagen is helderheid ontstaan voor de vervolgstappen. Uit de gesprekken werd duidelijk dat alle partijen de totstandkoming van een Roalter Akkoord waarderen en daar graag verder mee willen. Doordat er steeds overeenkomstige standpunten waren over hoe procesmatig om te gaan met inhoudelijke discussiepunten, is het intussen mogelijk daarover het een en ander op te nemen in het Roalter Akkoord. De eerste ruwe conceptversie treft u als bijlage aan. Gemeentebelangen stelt voor de uiteindelijke tekst toe te voegen aan de inleiding van het Roalter Akkoord. We hebben er vertrouwen in dat dit op een raadsbrede instemming kan rekenen.

Over de collegesamenstelling was er over één aspect duidelijkheid: partijen vinden een college met CDA en GB voor de hand liggen. Over de verdere samenstelling bestaan echter veel verschillende meningen. Gemeentebelangen heeft daarom, nadat woensdagmiddag het laatste gesprek was afgerond, stilgestaan bij de vraag: wat is de volgende stap in het proces van collegevorming. Daarvan heeft de onderhandelingsdelegatie enige scenario’s gemaakt. Die scenario’s zijn op donderdagavond aan de eigen fractie voorgelegd. Ook heeft GB gemeend de scenario’s allereerst met het CDA te bespreken. Ook dit heeft donderdagavond plaatsgevonden.

Vanzelfsprekend willen beide partijen enige dagen bedenk- en interne overlegtijd om de scenario’s te overwegen. Tevens is het voor diverse deelnemers aan de gesprekken in de eerste week van mei voorjaarsvakantie. Enkele gesprekspartners zijn dan ook een week buiten de regio. De formatiegesprekken vangen dan ook weer aan na maandag 7 mei.

Met vriendelijke groet,

Johan Kiekebosch
formateur

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.