eerste proefmonsters van woolderinks beerenburg op komst

Deze zonen van de in april 2011 overleden Harrie Woolderink zetten het werk van hun vader voort en brachten in 2015 weer de Jacoba kruidenbitter op de markt. “Een kleine twee weken geleden zijn Hans en ik in Sneek geweest. Daar hebben we met Chantoine Boomsma en Steve Sibson al eerder gemaakte Beerenburgers van Woolderink geproefd. Een daarvan was gemaakt in Tilburg en de ander in Harderwijk. Bij het proeven waren we het er unaniem over eens dat de laatste het beste van smaak was. Krachtig met een goed aroma en een afdronk die lang blijft hangen. Die kant moest het dus op.”

In de loop der tijd is de Beerenburg van Woolderink gebotteld op diverse locaties rond de Varkensmarkt en sinds eind vorige eeuw elders in onder meer Harderwijk en Tilburg. Ook het etiket veranderde mee. “Wij wisten vanaf het begin dat we alles terug willen in de stijl van Raalte, zowel bij de Jacoba als bij de Beerenburg. Dus keert de fraaie pentekening van Raaltenaar Teun de Haan terug op het etiket met de gele ondergrond. Ook de benaming en adressering op de etiketten gaat weer op z’n Raaltes, dus als adres gewoon de Varkensmarkt in Raalte. Het rugetiket krijgt ook een foto van Harrie Woolderink met een kort en krachtig verhaaltje over hem en deze Beerenburg.”

Of het verhaal daarmee af is? “We hebben nog één recept achter de hand, GWZ Jonge Genever. Destijds waren het vooral de ouderen die het dronken in Raalte. Na afloop van de kerk trokken die vaak richting café om daar aan de stamtafel bij te praten. Dat gebruik bestaat niet meer. En jonge genever is onder de jeugd niet favoriet. Gedronken wordt het nog wel. Wie weet als straks Woolderink’s Beerenburg goed loopt dat we alsnog een poging doen om ook de GWZ Jonge Genever een tweede leven te geven. Het is wel een hele uitdaging.’’

Kettingbeding
Voordat het zo ver is willen de gebroeders Woolderink eerst iets anders goed geregeld hebben. “Want we kijken ook naar de verdere toekomst. Zo gauw het binnen onze agenda’s past gaan we met de kleinzonen van onze pa, twee van de kant van Richard, één van de kant van Hans, gezellig uit eten. En die avond leggen wij dat trio een document voor waarin wij hen opdragen er altijd voor te zorgen dat de befaamde dranken van onze pa en hun grootvader beschikbaar blijven. En als ze ondertekenen zit er een kettingbeding in dat ook zij alles weer aan hun nakomelingen overdragen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.