drie keer feest voor andre brinkhof meubelstoffering

André, geboren en getogen in Olst, belandde via familieleden in het vak. “Een paar ooms van me waren stoffeerder in de Achterhoek. Daar was het beroep vroeger veel groter. Neven van me waren er ook mee bezig. En dan zie je wel eens wat. Zo ben ik erin gerold. Zo gaat dat eigenlijk altijd in dit vak.”

André bekleedt, zoals hij het zelf zegt, alles wat je kunt verplaatsen. Voornamelijk meubels, maar ook auto’s, motorzadels en caravans. “Het is tachtig procent meubels. Af en toe een auto. Klassiekers, maar ook auto’s waarvan de bekleding een brandgat heeft of een winkelhaak. Het is een mooie afwisseling. Vloerbedekkingen en gordijnen doe ik niet. Dat is een andere, ook veel zwaardere tak, van sport. Je zit altijd op je knieën of bent bezig met zware rollen.”

‘Volgend jaar’
Nadat hij 27 jaar voor dezelfde baas had gewerkt en daar het plezier over was, besloot hij in 2015 voor zichzelf te beginnen. “Ik had die ambitie al wel langer. Maar het kwam er niet van. Dan is het van ‘volgend jaar’. En voordat je het weet ben je tien, vijftien jaar verder. Maar ik had geen plezier meer bij mijn werkgever en toen besloot ik de knoop door te hakken.” Hij kon gebruik maken van een ruimte achter zijn huis, de voormalige woning van de oma van zijn vrouw in Den Nul. Die richtte hij in tot ruime werkplaats. Auto’s bekleedt hij bij een vriend in de garage. “Ik moest alles van de grond af aan opbouwen. Klanten had ik nog niet. Ik heb het twee jaar lang gecombineerd met een parttimebaan bij een bedrijf in Holten. Daar kon ik een jaar geleden in goede harmonie stoppen. Zij schuiven mij nu heel veel opdrachten toe!”

Verdwijnend
André heeft plezier in zijn werk. “Het is mooi om van iets ouds weer iets nieuws te maken, dat nog vele jaren meekan. Je ziet mensen blij worden. Ik haal de meubels bij de mensen thuis op en breng ze, als ze klaar zijn ook weer terug. Mijn klanten hebben er dus zelf helemaal geen werk mee. Af en toe helpt een familielid of een vriend mee. Ze vinden het leuk om mee te gaan.”

Voor zichzelf beginnen noemt hij nu zijn beste beslissing ooit. “Dat had ik tien, vijftien jaar geleden al moeten doen. Zoals het nu gaat, ben ik tevreden. Ik heb geen groeiplannen. Ten eerste vind ik het prettig om in mijn eentje te werken, maar het kan ook haast niet. Niet dat er geen groeimogelijkheden meer zijn, maar meubelstoffeerder is een verdwijnend beroep. Je krijgt jongeren niet meer aan het werk in dit vak. Ja, sommigen, maar die gaan dan vrijwel altijd in aan de slag bij het eigen familiebedrijf. Veel jongeren kiezen nu liever voor een studie op het HBO. Maar onderschat dit werk ook niet. Je moet handig zijn, gevoel hebben voor stijl en kleur en technisch inzicht hebben. En weet je wat ook leuk is aan dit werk? Ik krijg ook vaak te maken met meubels die een emotionele waarde hebben. Erfstukken. En ook dure stoelen. Nu ben ik ook weer bezig met twee designklassiekers. Van die tijdloze, originele modellen. Echt voor de liefhebbers!”

André Brinkhof Meubelstoffering is te vinden aan de Rijksstraatweg 91 in Den Nul, mob. 06-51206677.

Zie verder staging2.andrebrinkhof.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.