doorpakken salland op zoek naar doorpakker

Bij de startbijeenkomst in juni vorig jaar in het Hoftheater werd de indruk gewekt dat het allemaal heel snel zou gaan. “Misschien waren we toen iets te optimistisch. Zo’n procedure voor een Europese subsidie duurt gewoon lang. Nu pas hebben we de positieve beschikking binnen”, zo legt Gé Satink uit. Hij is samen met Ed den Besten en Joop van den Enk de initiatiefnemer.

Doorpakken Salland is geïnspireerd door het in 2016 door de Zwarte Cross (de Feestfabriek) en bierbrouwer Grolsch in de Achterhoek opgerichte ‘Pak An’. In die streek is het een groot succes; wekelijks komen er bijzondere grote en kleine ideeën binnen, waarvan de eerste tientallen al zijn uitgevoerd. Soms wordt er geld gevraagd; andere initiatiefnemers zoeken coaches die hen kunnen helpen en begeleiden, zo vertelde Pak An-directeur (voor twee dagen per week) Johan Godschalk vorig jaar. “Toen het idee ontstond bij de Zwarte Cross hebben we het snel en eenvoudig opgezet, we zijn gewoon aan de slag gegaan. Vijf mensen beoordelen nu alle opgestuurde ideeën.” Jaarlijks gaat het om een halve ton financiële steun. Dat geld mag (maar hoeft niet) terugbetaald te worden. “Maar de eersten komen al zeggen dat ze gaan terugbetalen. In één geval zelfs meer dan de initiatiefnemer kreeg omdat hij graag andere Achterhoekers met ideeën wilde helpen.”

Parttime baan
Met gevestigde namen als Grolsch en de Zwarte Cross lijkt Doorpakken Salland zich op het eerste gezicht moeilijk (financieel) te kunnen meten. “Toch moet je zeker niet je ogen sluiten voor de grote mogelijkheden die Salland heeft. Neem alleen al de grote evenementen in Raalte”, zo benadrukt Satink. Sinds juni is er volgens hem achter de schermen flink wat gebeurd. “We hebben aan een goede structuur gewerkt, regelmatig overleg gehad, een eigen logo ontworpen, aan een website wordt druk gebouwd en we werken aan de officiële goede-doelenstatus (ANBI). We hebben ook steeds met de betrokkenen goed gecommuniceerd.”

De nu gezochte ‘Doorpakker’ krijgt een betaalde, parttime baan van acht uur per week op wisselende tijden aangeboden. ”Er waren direct serieuze kandidaten bij de start toen, maar het heeft weinig zin als je na een paar maanden iemand niet meer kunt betalen. Nu de subsidiebeschikking binnen is, kunnen we aan de slag. We richten ons in eerste instantie op kandidaten uit de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer.” Woensdag 18 april zijn de sollicitatiegesprekken gepland; kandidaten kunnen zich (tot 10 april) melden bij Satink (info@doorpakkensalland.nl of tel. 0572-354488).

Mozaïek
Klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg is volgens Satink al bezig met de voorbereidingen voor het grootste mozaïek ter wereld, gemaakt van zo’n 500.000 geverfde miniklompjes. Dijkman mocht vorig jaar zijn idee presenteren en kreeg toen de meeste stemmen van de aanwezigen plus een cheque van 5 mille. Bij die start gaven zich direct al flink wat mensen op die als coaches willen gaan helpen. Enkele bedrijven zoals Beaphar en Hema en ook de gemeente Raalte zijn bereid om financieel bij te dragen. De Rabobank Salland zal die bedragen verdubbelen tot maximaal 50.000 euro. Deze bank betaalde ook de 5.000 euro aan Dijkman.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.