brett volgen

Pater Bos dus. Rector zaliger. Zijn toespraak tijdens de diploma-uitreiking was ik, net als de rest van de Floris Radewijns-periode trouwens, nagenoeg vergeten. Op één stukje na. De rector sprak: ‘Jullie mogen alle opgedane kennis weer vergeten. Belangrijk is dat je hier hebt geleerd dat je geen volger bent. Maar een jong volwassene die zélf kan nadenken en zich blijft afvragen: waarom?’ Ik vond het destijds een wat vreemde benadering voor een pater, volgeling bij uitstek tenslotte, maar ik onthield het wél.

De opvoeding van mijn kinderen ging grotendeels vanzelf. Makkelijke gastjes. Slechts af en toe had ik pater Bos nodig. ‘Niet volgen jongens. Zelf nadenken.’ Soms komen ze even thuis. Met Pasen bijvoorbeeld. Dan ben ik trots op de niet-volgers die ze zijn geworden.

Op eerste paasdag stormden ze de keuken binnen. Een huis vol jonge energie. ‘Hé!’ schreeuwde mijn dochter boven iedereen uit: ‘Van wie is die Nazi-motor in de kapschuur?!’

Dubbeltrots was ik. Naast het zelf nadenken had ook het gevoel voor humor zich uitstekend ontwikkeld.

brettcolumn@hotmail.com 
staging2.brettsnap.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.