afrikaanse reggae kleurt theater podium

Het verhaal achter Friction (oftewel Musah Haruna) is al even uniek als zijn muziek. Hij werd geboren in het bekendste getto van de Ghanese hoofdstad Accra. In dit getto droomde Friction over een grote muzikale carrière. De kleine Friction luisterde veel naar platen die zijn vader draaide en al snel componeerde hij zelf muziek in de lokale taal ‘Hausa’. Vanaf z’n twaalfde pakte hij elke kans om op te treden bij gettofeesten, rapgevechten en op radiostations met beide handen aan. Om een eigen muziekgroep op te zetten vroeg hij vier jongens uit het getto om zich bij hem te voegen. De groep noemde zichzelf ‘VIP’ oftewel ‘Vision In Progress” en speelde op veel festivals en in clubs, V.I.P. werd al snel steeds populairder.

In 1997 werd de groep ontdekt door tv-presentator Blakofi en radiopresentator Michael Smith tijdens een optreden op het straatcarnaval. Blakofi werd manager en Michael Smith zorgde voor een contract bij het platenlabel ‘Precise Music’. In 1998 verscheen het eerste album van V.I.P. ‘Bibibaao’. In 2000 verscheen het tweede album ‘Ye de Aba’, nog succesvoller dan het eerste. In 2002 kwam zijn eerste solo-album ‘Big Trouble’ uit. Friction trad toen al op in onder meer Nigeria, Togo en Burkina Faso. De nog jeugdige Friction opende In 2006 zijn studio ‘Hipfactory Recording Studio’ en lanceerde zijn eigen platenlabel ‘Hipfactory Records’ in Ghana. Friction wil de gettojongeren kansen bieden, organiseerde voetbaltoernooien en nodigde de kinderen uit in zijn studio om samen muziek te maken en op te nemen. Ook bracht hij een tweede solo-album uit, genaamd ‘Auntie Serwaa’.

Datzelfde jaar werd Friction toegelaten op de Fontys Rockacademy in Tilburg. Hij was de eerste student uit Afrika die werd toegelaten. Voor Friction was het een droom die uitkwam. Studeren in Tilburg stelde hem in staat zijn muzikale vaardigheden te professionaliseren en meer te weten te komen over de muziekindustrie.

Nadat hij in Nederland als student was gestart, begon Friction wen eigen live band; Friction & The Roots Drivers. Tegenwoordig verovert hij Europa en de rest van de wereld met zijn band. Vorig jaar werden onder meer Canada, Nederland en het Verenigd Koningrijk bezocht, inclusief het wereldberoemde Notting Hill Carnival en de Achterhoekse Zwarte Cross. Friction & the Drivers komt in vijfmans bezetting naar Heino; gitarist, drummer, basgitarist, keyboardspeler en zanger.

Kaartjes zijn verkrijgbaar via de site staging2.live-music-heino.nl, bij De Smulbaai in Heino en bij Schulten Lederwaren Raalte. Ze kosten € 10,- in de voorverkoop en € 15,- aan de zaal. Aanvang 20.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.