zeskamp herleeft tijdens historisch cafe in raalte

Miljoenen volgden de verrichtingen van de teams die in zeven afleveringen streden om de hoogste eer. Nadat de NCRV definitief had besloten dat er een Raalter team mocht deelnemen, werden kandidaten opgeroepen en na en strenge selectie werd het Raalter Zeskampteam gevormd. Naast conditietrainingen werd er ook geoefend op de proeven waarvan de NCRV enkele weken voor de uitzending de tekeningen en specificaties bekendmaakte. Die werden op verschillende plekken in grote bedrijfshallen zo nauwgezet mogelijk nagebouwd en er werd intensief op geoefend.

Anton Nijland fabriceerde een ’trapkar’, waar uiteraard ook een team bij hoorde. Het bleek het geheime wapen van Raalte te zijn. De karren van de andere teams moesten het steevast afleggen tegen het racemonster made by Nijland. In de finale van Zeskamp behaalde het Raalter team de eerste plaats, wat voor de inwoners van Raalte, die niet met een van de ruim dertig bussen waren meegereisd, het sein om massaal naar de Leeren Lampe te komen waar het team als ware helden werd ontvangen.

De eerste plaats in de Zeskampfinale betekende ook dat Raalte de eerste keuze had voor deelname aan het internationale Spel zonder Grenzen. Gekozen werd voor Senigallia, een kustplaats aan de Adriatische Zee in Italië. Omdat de NCRV erop tegen was op zondag te reizen, vertrok het Zeskampteam al op zaterdag naar Italië, waar 6 juni 1973 het spektakel plaatsvond. Het was via de Eurovisie in heel Europa op televisie te zien. Ook hier pakte Raalte de eerste plaats. Dat was weer aanleiding tot een grootse ontvangst de volgende dag in Raalte.

Tijdens het historisch café wordt teruggekeken op die enerverende periode, nu 45 jaar geleden. Dankzij Rob Kreileman, die destijds deel uitmaakte van het zeskampteam, zullen de beelden van de uitzending van 6 juni 1973 te zien zijn. Daarnaast een grote hoeveelheid foto’s, krantenverslagen, voorwerpen (waaronder de beker die destijds meegetroond werd naar Raalte) en herinneringen, zeker ook van de voormalige teamleden.

Wie het allemaal nog eens mee wil maken, is welkom in Hotel De Zwaan, aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis en bij binnenkomst biedt de Historische Vereniging Raalte en Omstreken een kop koffie aan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.