Foto: De verkiezingsaanhanger van BurgerBelangen mag weer in de schuur bij Ben Nijboer, komende vier jaar zal de jonge partij met vier zetels in de gemeenteraad van Raalte zitting nemen.
Het waren hectische tijden voor Ben Nijboer, de succesvolle lijsttrekker van BurgerBelangen dat met vier zetels na GemeenteBelangen en CDA de grootste fractie in de nieuwe gemeenteraad van Raalte wordt. Een verdubbeling van het huidige aantal met de kanttekening dat hij sinds twee jaar als afsplitsing van de VVD in de raad zat. En de nu niet herkozen Petra Hegeman uit Luttenberg sloot zich eind vorig jaar aan, maar werd in 2014 als CDA-raadslid gekozen.
Nijboer heeft wel een idee waarom BurgerBelangen zo succesvol was. “Twee jaar lang hebben we op elke mail, elk telefoontje of ander signaal van bewoners gereageerd. Dan weet je ook precies wat er overal speelt. Bovendien voegen we de daad bij het woord en dat blijven we komende vier jaar doen. En we hadden volgens mij het meest concrete verkiezingsprogramma.” Sommige andere partijen vinden dat BurgerBelangen vaak maar wat roept, maar dat is volgens Nijboer onterecht. “Met zulke kritiek moeten ze bij mij komen. We roepen echt niet zomaar wat, het moet wel kunnen. Neem de afschaffing van het betaald parkeren in Raalte, daar ben ik als VVD-raadslid al mee begonnen. Dat kon toen zogenaamd niet. En toen het wel bleek te kunnen, vonden andere partijen dat het aan hen te danken was. Wij kijken altijd of iets wel kan en dat wordt door de mensen gewaardeerd. Ik heb pas nog aangekaart dat verenigingen zoveel OZB moeten betalen. Dat werd volgens het College gecompenseerd maar geen vereniging heeft zich bij mij gemeld die dat kon bevestigen.”
Zorg-paragraaf
Waar kwamen de stemmen voor zijn partij eigenlijk vandaan? “Altijd moeilijk in te schatten, maar ze kwamen uit de hele gemeente. Al zie je dat in sommige kerkdorpen traditioneel op de eigen, lokale kandidaat gestemd wordt. We hadden een sterke zorg-paragraaf, misschien dat zoiets het grote verlies van de SP wat verklaart.”
Komende vier jaar zal er veel tijd en energie geïnvesteerd worden in het inwerken van de fractie, waarvan drie leden politieke nieuwkomers zijn. “Maar wel mensen, net als de andere kandidaten, die met twee benen in deze samenleving staan. Ze moeten zich inwerken, de bestaande structuren in de gemeentepolitiek leren kennen, maar tegelijkertijd daarin ook niet vastroesten. Daarom gaan we als fractie zelf ook niet vergaderen in het gemeentehuis maar juist in de dorpen. Waarbij iedereen welkom is. En we gaan door met de cursus lokale politiek.”
Ergeren
“Mijn eerste prioriteit is nu het verder uitbouwen en versterken van de fractie en de partij. Deze verkiezingen zijn een mooie stap maar zeker niet het eindpunt.” De lijsttrekker wordt overigens zelf geen fractievoorzitter, dat wordt nieuwkomer Sylvia van der Heide. Nijboer wil zich vooral richten op verdere versterking van fractie en partij. Is hij niet bang dat het succes ook verkeerde types kan aantrekken? “Niet echt, daar heb ik afgelopen twee jaar veel tijd en energie aan gespendeerd. Praten met kandidaten, ze goed leren kennen, dat is en was heel belangrijk. Met als resultaat deze geweldige lijst met 24 kandidaten.”
Komende jaren zal BurgerBelangen blijven hameren op politieke veranderingen. “Neem die raadspleinsessies waarbij burgers vijf minuten spreektijd krijgen. Zitten ze op een bankje te wachten. Daar erger ik me enorm aan, dat past gewoon niet bij Salland. Waarom gaan we met de specialisten van elke fractie niet in een aparte ruimte zitten, waarbij mensen gewoon kunnen meepraten? Niet alleen de belangenorganisaties, die horen we toch wel, maar juist met de mensen die zelf direct te maken hebben met zaken zoals de WMO, mantelzorg of het buitengebied? Gewoon een soort van informele keukentafelgesprekken. Dat voorstel ga ik de andere fracties zeker voorleggen.”
Luisteren
Over de komende coalitiebesprekingen wil Nijboer nog weinig kwijt. In principe kunnen GB en CDA met een kleine meerderheid (13 van de 25 stemmen) doorgaan, maar de succesvolle lijsttrekker van BurgerBelangen is daar geen voorstander van. “Het is hoog tijd dat we als gemeenteraad de inwoners centraal gaan stellen. Dan maak je als politiek andere keuzes en krijg je een ander beleid. Neem die zebrapaden in 30 km-zones. Ouderen willen die graag, maar het kan zogenaamd niet omdat het beleid is dat er geen zebrapaden zijn in die zones. Maar als mensen dat willen, dan is het toch logisch dat ze er wel komen? Je moet juist die mentaliteit en structuur van – zo deden we het altijd en veranderen kan niet – doorbreken. Dus meer luisteren als politiek en meer openheid geven.”
‘Niet verstandig’
“Als de huidige coalitie van GB en CDA vier jaar doorgaat, dan krijg je toch een soort van voortzetting van het afgelopen vier jaar gevoerde beleid. Ik zou dat niet verstandig vinden, als was het maar omdat beide partijen minder stemmen hebben gekregen. Wat mij betreft houden we dus alle opties open.”
Na afloop van het interview wijst hij op het weiland naast zijn woning aan de rand van Heino. “Daar bouwen de jongeren van ’t Giet Verdan’ een prachtig paasvuur. Op dat soort mooie initiatieven moet je als lokale overheid heel zuinig zijn. Toen ik hoorde dat ze problemen hadden met de locatie ben ik meteen in actie gekomen en de buurt rond gegaan. Nu mogen ze hier vijf jaar aan de slag. Dat wordt eerste Paasdag dus een mooi feest. Of ik dan bewoner of politicus ben? Misschien wel allebei.”
Meer foto's
