verhuizing voedselbank naar mbi terrein stap dichterbij

Door de toezegging van de gemeente is de verhuizing naar het MBI-terrein, waar sloop en sanering van het oude fabriekscomplex in volle gang zijn, wel een stap dichterbij gekomen.

“Dit ontzorgt ons een beetje, maar we hadden natuurlijk niet voor niks gevraagd om een jaarlijkse subsidie van 20.000 euro”, zo zegt Tijhaar, die erop wijst dat de Voedselbank sinds de oprichting vier jaar geleden nog nooit een cent subsidie heeft gekregen. “Het blijft erg lastig om de exploitatie rond te krijgen. Als bestuur kijken we ook naar de wat verdere toekomst. Ook dan moet de Voedselbank financieel gezond blijven. Die garantie van 5.000 euro is dus mooi, maar je moet ook kijken naar andere bedragen. Stel dat onze veelgebruikte koelvrieswagen een keer vervangen moet worden, dan ben je zo 60.000 euro kwijt voor een goede tweedehands exemplaar. Of kijk naar de koelcel in ons huidige onderkomen aan de Boeierstraat. Sinds het begin van de Voedselbank vier jaar geleden hebben we dankzij donaties, sponsoring, bijdragen uit fondsen en onze vrijwilligers flink kunnen en moeten investeren, maar ook op langere termijn wil je als bestuur de exploitatie gezond houden. In zoverre kun je dus zeggen dat die toezegging van 10.000 euro per jaar ons wat ontzorgd heeft, maar we zullen creatief moeten blijven. En heel effectief met de middelen blijven omgaan.”

Carnavalsvereniging de Stöppelkaters, nu nog gehuisvest in een oude loods bij het station, wil op het MBI-terrein een nieuw onderkomen laten bouwen, waarvan dan een deel door de Voedselbank gehuurd en gebruikt kan gaan worden. Door die constructie kan de carnavalsvereniging, die zelf ook flink investeert in de nieuwbouw, de jaarlijkse exploitatie rond krijgen.

Verzonken
Afgelopen najaar werd nog aangekondigd dat begin dit jaar de schop al de grond in zou kunnen, maar zover is het dus nog niet. “Ik hoop in ieder geval dat het in de loop van dit jaar gaat lukken”, zo zegt Tijhaar die zichzelf als ‘voorzichtig’ omschrijft. “Ik weet uit ervaring dat dit soort procedures meestal langer duren dan je van te voren hoopt. Het gaat niet alleen om het huren van zo’n nieuwe ruimte, maar ook om de inrichting. We willen bijvoorbeeld een iets in de vloer verzonken koelcel, zodat je daar makkelijk met je producten met een steekwagen in en uit kunt rijden. Er komen steeds strengere regels voor zaken als hygiëne en arbeid, daar moet je heel goed over nadenken.”

Een verhuizing naar het nieuwe onderkomen is volgens Tijhaar wel belangrijk. “We voorzien nu wekelijks zo’n 130 cliënten van een voedselpakket, waarvan de meesten in Raalte. Dat aantal is afgelopen half jaar constant, maar we verwachten komende jaren weer een toename. Het zijn er afgelopen jaren al wel eens 150 geweest. Dan zie je dat het bij de uitreiking op vrijdag heel erg druk is. Bovendien wordt het moeilijker om alle ingezamelde producten goed op te slaan tot het moment dat die ingepakt en uitgedeeld kunnen worden. Je hebt steeds meer opslagruimte nodig die er nu niet is.”

Voorzitter Roy Schulten van de Stöppelkaters wil de gang van zaken rond de nieuwbouw op het MBI-terrein alleen maar kort toelichten. “Die toezegging van de gemeente Raalte is zeker een belangrijke stap, maar we hopen binnen enkele weken meer te kunnen melden. Het is wat mij betreft wel nagenoeg rond. Deze maand hopen we nog wat plooien glad te kunnen strijken.”

Meer foto's