survival run wesepe stopt op hoogtepunt

Aan het aantal deelnemers ligt het dus niet. Die kwamen immers steeds in groten getale opdraven. Het is de tijd en energie die er elk jaar ingestoken moest worden en de bestuurswisselingen spraken ook een woordje mee. Initiatiefnemer en survivalspecialist John Wiggerman (53) uit Wesepe vertelt dat het besluit te stoppen met dit grote sportevenement na uitvoerig overleg heeft plaats gevonden. “We hebben er wel eens vaker over gedacht hoe lang we nog door zouden gaan. Elke keer zijn we ruim een half jaar bezig met de organisatie. Het kost veel tijd en energie. Je kunt niet eeuwig blijven doorgaan. Het mag geen verzadiging worden. Nu zijn we nog scherp en alert om alles tot in de puntjes in goede banen te leiden.”

“Ook bij de laatste editie zal het de deelnemers aan niets ontbreken. Daarnaast nemen ook vier bestuursleden afscheid onder wie Herman Roddeman en ik. De know how verdwijnt daarmee uit de organisatie. Daarom is het goed om op het hoogtepunt te stoppen. De steeds hogere eisen met het oog op de wet-en regelgeving spelen ons ook parten. Het losse en het enthousiasme waarmee we in de beginjaren van doen hadden, is verdwenen. Alles wat je doet is aan regels gebonden. Niet meer te vergelijken met de pioniersjaren.”

John en de zijnen vinden de twintigste editie een fantastische mijlpaal. “Mooier kan het eigenlijk niet”, weet de getogen Wesepenaar Wiggerman die vanwege een nieuwe liefde het dorp gaat verlaten. “We gaan er een speciaal evenement van maken en willen met een feestavond iedereen die op enerlei wijze betrokken is geweest bij het welslagen van alle edities dankjewel zeggen. Al die mensen hebben dat wel verdiend na zoveel jaren.”

Alle windstreken
Een duik in de archieven leert dat op 29 maart 1998 de eerste editie plaats vond (in 2001 werd het evenement afgelast ivm de MKZ-crisis, dat maakt dat dit jaar de twintigste editie wordt gehouden). Wiggerman nam destijds samen met Stichting Zomerfeesten, plattelandsvereniging Labor en sportclub Wesepe de organisatie ter hand. Het toen 4,5 kilometer lange parcours telde zo’n twintig hindernissen. Ruim tweehonderd lopers namen deel. “De primeur werd een super geslaagd evenement”, weet Wiggerman. “Wij kregen toen al heel veel positieve reacties.”

Volgens Wiggerman profileert het evenement zich eigenlijk nog steeds met dezelfde waarden als toen: gastvrijheid, gemoedelijkheid, toegankelijkheid en veiligheid. “De hindernissen waren altijd zodanig opgesteld dat het voor de recreatielopers goed te doen was. Presteren naar eigen kunnen en vermogen heeft bij ons steeds centraal gestaan. En om het nog aantrekkelijker te maken, kwamen er steeds meer categorieën bij voor de leden van de Survival Bond Nederland. Dat laatste maakte het evenement nog leuker en gezelliger. De deelnemers kwamen elk jaar uit alle windstreken van Nederland.”

Onverhard
Wiggerman weet als actief beoefenaar van deze tak van sport dat wedstrijdlopers van andere verenigingen graag naar Wesepe komen. “De reden is dat wij hier in Wesepe kunnen beschikken over een uitermate geschikt buitengebied. De routes zijn helemaal onverhard en dat wordt vooral gewaardeerd. De deelnemers lopen direct de weilanden in, gaan door het bos en over en door veel watergangen. Uniek bij ons is ook dat het publiek de lopers van dichtbij kan volgen. De looproutes zijn namelijk fietsvriendelijk.”

Voor de allerlaatste survival run is er een parcours van 5 km met 35 obstakels en een parcours van 10 km met maar liefst vijftig hindernissen. “Vooral de langste afstand zal een uitdaging worden”, stelt Wiggerman. “De obstakels zijn namelijk zwaarder en hoger.”

Wiggerman kijkt terug met trots, dankbaarheid, voldoening en een lach en een traan. “Wij als bestuur hebben met heel veel vrijwilligers en financiële- en materiële ondersteuning van derden samen de kar getrokken. Daar kijken we met heel veel plezier en voldoening op terug. De traan zal er zijn omdat het doek nu definitief valt. De lach is er omdat het altijd een prachtig evenement is geweest.”

Informatie
De start en finish van de twintigste editie van de Schildersbedrijf Wolters Survival Run in Wesepe is op het erf van de familie Niemeijer in het centrum van het dorp nabij de kerk. De lopers aan de wedstrijdloop van de Nederlandse Suvival Bond beginnen groepsgewijs tussen 10.00 en 10.15 uur. De recreanten volgen daarna individueel of in kleine groepjes. Op de dag zelf kunnen recreanten zich nog inschrijven. Voor de 10 km kan dat tot 12.00 uur (start tot 13.00 uur) en voor de 5 km tot 13.00 uur (start tot 14.00 uur). De ini-minirun met een parcours van ongeveer 1500 meter met daarin kleine klim-, kruip- en klauterobjecten voor jongens en meisjes tot 8 jaar begint om 14.00 uur. Omdat het de allerlaatste survival run is in Wesepe krijgen alle deelnemers na afloop een T-shirt met toepasselijke tekst en een prachtige herinnering. Voor de wedstrijdlopers zijn drie fraaie prijzen beschikbaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.