sp raalte reageert op stemadvies van columnist gerlant zielman

Door: Lenka Pitrmanova (SP Raalte)

Lees ook: Gerlant: Stem geen SP

De belediging laat ik voor zijn rekening, daar ga ik niet op in. Wel wil ik zijn argumenten voor het verdedigen van de woekerrente aan een nader onderzoek onderwerpen, met name over het sociaal krediet, de hoogte van de rente en de motie van de SP hierover. 

1. Het sociaal krediet. Op 16 december 2017 verschijnt in de uitzending KASSA het volgende: 132 Nederlandse gemeenten, waaronder ook Raalte, hanteren een maximaal rentetarief van 12% tot 14% voor een sociaal krediet. Dat is opmerkelijk, omdat deze kredieten voor een kwetsbare groep mensen bestemd zijn, die nergens anders heen kunnen voor een lening. Het gaat om ouderen boven de 65, mensen die minder dan 130% van minimum inkomen verdienen en mensen die een negatieve BKR – registratie hebben. Het gaat dus per definitie niet alleen over burgers met schulden!

Deze kwetsbare groep betaalt in vele gemeenten het meest voor hun lening. Voor hypotheken wordt hooguit 2 tot 3 percent rente gevraagd, gemeentelijk ambtenaren kunnen ook lenen voor zeer lage rentes. Waarom hebben gemeentelijke ambtenaren wel deze voorrecht en minima niet? Is er een verschil tussen deze twee groepen? Gerlant heeft enige jaren geleden een cursus over armoedebeleid gevolgd, vertelt hij, en daar heeft hij geleerd, zegt hij, dat een hogere rente voor sociale kredieten goed is als ontmoedigingsbeleid. Mensen die gebruik maken sociale kredieten hebben een onbegrijpelijk uitgavenpatroon en raken met zo’n krediet in nog meer problemen, ze gebruiken het toch maar voor bijvoorbeeld reisjes naar de Bahama’s. Het zijn toch maar lui die niet met geld om kunnen gaan, vindt Gerlant zonder verder onderzoek en zonder onderbouwing.

Ik vraag me af, zou een burger van boven de 65 die alleen van z’n AOW moet rondkomen, te weinig om van te leven en nauwelijks genoeg om niet dood te gaan, ook niet met geld kunnen omgaan? Of neem een burger die geld nodig heeft bijvoorbeeld omdat zijn koelkast kapot is, of omdat hij de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering niet kan betalen. Moet het die mensen onmogelijk gemaakt worden om geld te lenen tegen een fatsoenlijke lage rente? Allemaal bedriegers, suggereert Gerlant. Heeft hij op cursus geleerd.

2 Wie bepaalt de hoogte van de rente? Gerlant citeert met instemming de heer Arie van der Wilt van de PvdA en jurist, dus deskundig in alle juridische zaken, die van mening is dat de Raad zulke zaken niet kan bepalen. Maar de heer M. Florijn, voorzitter van de NVVK, dat is de koepelorganisatie voor schuldhulpverlening, dus misschien ook wel een beetje deskundig, zegt dat de Gemeente zelf bepaalt of je als inwoner goedkoop of duur uit bent, als je leent. De NVVK spoort gemeentes aan om de sociale kredieten tegen lage tarieven te verstrekken en geld vrij maken om de rentetarieven laag te houden. Kortom de kredietbanken hanteren rentetarieven, maar de gemeente draait aan de knoppen. Gemeentes als Apeldoorn en Den Haag volgen het advies ook op. Maar daar praat Gerlant gemakshalve niet over.

3. De motie van de SP over de woekerrrente. Belangrijke punten uit die motie zijn: Dat juist de doelgroep die deze kredieten aanvraagt, gebaat is bij een lage rente om verdere financiële problemen te voorkomen; dat een lage rente praktisch haalbaar is, zoals in de gemeente Apeldoorn blijkt waar voor sociale kredieten 2,3% rente in rekening wordt gebracht; dat die gemeente het verschil in kosten voor haar rekening neemt; en de motie roept het college op de rentepercentages voor sociale leningen via de Gemeentelijke Kredietbank vast te stellen op 2,3% en de gemeenteraad bij de Zomernota 2018 een dekkingsvoorstel voor te leggen voor de kosten die dan ten laste van de gemeente komen.

Gerlant noemt de motie ‘beschamend’ en een ‘politiek statement’, vooral bedoeld “om de krantenkoppen te halen”. Zoals de waard is…… , denk ik dan maar. Dat van dat ‘politieke statement’, tja, iedere motie van de SP getuigt van zorg voor de zwakkeren in de samenleving, en als je dat een politiek statement wilt noemen, best hoor. En ‘beschamend’ is dat geen van de andere partijen in de Raad de motie heeft gesteund. Wat dat zegt, laat ik aan het oordeel van de lezer over. 

Lenka Pitrmanova
SP Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.