salland ploffers brengen ode aan de ploeg

De Salland Ploffers zetten zich in voor het behoud van landbouwmachines en tractoren van voor 1970. De bloeiende vereniging presenteert zich iedere tweede paasdag aan het publiek. En dat komt ieder jaar massaler op het evenement af; vorig jaar mocht de Dorsdag nog rekenen op zo’n 1.800 bezoekers. Volgens de vereniging heeft dat alles te maken met nostalgie en de hang naar het verleden. De Salland Ploffers willen het publiek met dit evenement mee terug nemen naar de gemoedelijke sfeer en het werken op en rondom de boerderij uit het midden van de vorige eeuw in het mooie Salland. Velen hebben goede herinneringen aan deze tijd.

“De ploeg is door de historie heen het belangrijkste gebruikswerktuig voor het bewerken van landbouwgrond en de uitvinding was een proces van eeuwen, dat verspreid over de hele wereld plaatsvond”, stelt Gerard Heuven, een van de bestuursleden van de Salland Ploffers. “De Grieken en Romeinen gaven al toe zelf niet de uitvinders te zijn, maar wisten ook niet precies wie de ploeg dan wel uitgevonden had. De eerste ploegen werden voortbewogen door menskracht, en daarna door trekdieren als ossen. De uitvinding van de tractor bracht de ontwikkeling van de ploeg in een stroomversnelling.”

Sallands Erfgoed

De Salland Ploffers laten die dag hun eigen collectie ploegen zien, maar ook andere deelnemers nemen exemplaren mee. Een deel van het terrein zal worden ingericht als ‘expositieruimte’. Op het erf en in de opengestelde schuren zijn vele handgereedschappen van weleer te bezichtigen en er zijn enkele oude ambachten te zien. Boerderijwinkel Kleinlangevelsloo en IJsboerderij Rosahoeve laten de bezoekers kennismaken met hun producten. Er staan weer diverse kramen met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen, maar ook enkele kraampjes met snuisterijen voor de dames. Voor de kinderen is er een springkussen. Op de boerderijdeel zijn consumpties verkrijgbaar. De bezoekers worden daar bediend door dames in diverse oude klederdrachten van midden vorige eeuw. Naast de passie voor oude landbouwmachines dragen de Salland Ploffers ook Salland een warm hart toe. Daarom zal Stichting Sallands Erfgoed zich ook op de Dorsdag presenteren. Deze stichting wil met name historische boerderijen en erven aandacht geven en zich inzetten om deze te bewaren.

De Dorsdag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Het terrein is te vinden aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte. De toegang en parkeren zijn gratis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.