raalte natuurlijk de samenleving is zo krachtig dat moet je mobiliseren

“De politiek denkt dat inwoners mee kunnen praten. Maar inwoners denken daar heel anders over. Die moeten zich aanmelden voor inspreektijd, komen op voorlichtingsavonden als de besluiten al zijn genomen, zien de raad af en toe ‘op pad’ gaan, horen op het gemeentehuis wat verboden is, in plaats van wat er allemaal mogelijk is.

Raalte Natuurlijk wil dat anders. De burger heeft wat ons betreft áltijd spreekrecht, uiteraard ver voordat er besloten wordt, zij bepalen wat er op de agenda komt! Dat is allemaal helemaal niet zo moeilijk, als je maar durft.

Onze lijsttrekker Harrie Kiekebosch is ook de oprichter van Salland Centraal. Tot die tijd zocht hij altijd naar thema’s van de samenleving. Dat lukte prima omdat alle inwoners mee mochten doen. Neem glasvezel in het buitengebied. In nauw overleg met Salland Glas en Regge Fiber schreef ik over het belang voor boeren, toerisme, studerende jongeren, langer thuiswonende ouderen. Nergens meldden zo veel adressen zich aan voor aansluiting.

De parallelweg van de N35 tussen Heino en Raalte is ook een mooi voorbeeld. Ouders uit Heino wilden lantaarnpalen langs die donkere route, voor hun kinderen van Heino naar de sport in Raalte. De gemeente verwees SC door naar de provincie en daar zeiden we dat we bij Rijkswaterstaat moesten zijn. Maar we lieten ons niet van het kastje naar de muur sturen, de VVD pakte het op en een jaar later was er verlichting.

Zo kreeg iedere sportclub ook kunstgras. Bij SV Raalte verzwikte een scheids zijn enkel, de wedstrijd werd afgelast, de aanvoerder schreef een stukje. Daar kwamen honderden reacties op. De sportnota werd aangepast en inmiddels ligt overal kunstgras. Allemaal ondanks de politiek zoals die nu bedreven wordt. Als je écht met de samenleving in gesprek bent, dan kom je tot mooie oplossingen, dan krijg een samenleving die er lol in heeft zich met zijn eigen samenleving te gaan bemoeien. Die kracht wil Raalte Natuurlijk naar boven halen.

Voor echte verandering heb je nieuwe partijen nodig.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.