raalte in principe akkoord met bouw woningen op douma terrein

Het voormalige perceel van deze deurenfabrikant, die vorig jaar vertrok uit Raalte, is nu nog in handen van de heer M.F. Douma. Hij heeft de plannen voor de herontwikkeling ingediend namens New Feet BV. Die plannen omvatten de bouw van 72 woningen op het gehele terrein (dus inclusief de zuidzijde). Daarmee gaat de gemeente echter nu nog niet akkoord.

Het terrein heeft een oppervlakte van ruim 16.000 vierkante meter. New Feet BV krijgt van het college in principe groen licht om op het noordelijke deel (maximaal) twintig woningen te realiseren: een complex met twaalf appartementen (in vier bouwlagen) en maximaal acht woningen. De acht woningen krijgen zicht op het Overijssels Kanaal en worden levensloopbestendig. Het is de bedoeling om de woningen duurzaam te ontwikkelen, dus zonder gasaansluiting en CO2- en energieneutraal. Het andere deel van het terrein behoudt de bedrijfsbestemming. Er moet nog wel worden onderzocht of het nodig is om die bestemming (deels) aan te passen in verband met de komst van de woningen. De kleine wijk zal waarschijnlijk worden ontsloten via de Kanaalstraat OZ met mogelijk een extra (calamiteiten)ontsluiting op de Enkstraat.

New Feet BV heeft inmiddels een bijeenkomst georganiseerd voor de direct aangrenzende buren. Daarbij waren zeventien mensen aanwezig. Volgens het aangeleverde verslag van die bijeenkomst zijn de plannen in eerste instantie positief ontvangen. Wel uitten bewoners van de Enkstraat zorgen over de verkeersbewegingen in het gebied.

Milieuonderzoek
Volgens de gemeente is de gedeeltelijke omzetting van de bedrijfsbestemming in een woondoeleindenbestemming gewenst. “Het overaanbod van bedrijventerreinen in de gemeente wordt met deze ontwikkeling verkleind.” Bovendien zorgt de gedeeltelijke herontwikkeling van het terrein volgens de gemeente voor een forse ruimtelijke kwaliteitsverbetering. De gemeente wil op dit moment nog geen toezeggingen doen over mogelijke woningbouw op het zuidelijke deel van het terrein. Dit omdat onduidelijk is of er daarvoor voldoende behoefte bestaat. Maar de gemeente sluit extra woningen dus in de toekomst ook niet uit.

Wat de huidige plannen betreft, is er wel eerst nog aanvullend milieuonderzoek nodig voor de ruimtelijke procedure. Daarbij moet ook gekeken worden naar de geluidsbelasting van het nabijgelegen spoor, eventuele bodemverontreiniging, lawaai vanuit het bedrijventerrein en de nabij gelegen spuiterij en de eventuele aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Ook moet het gebied archeologisch onderzocht worden. Archeologen verwachten in het gebied namelijk waardevolle vondsten te kunnen doen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.