pvda raalte laat uw stem niet verloren gaan

Maart 2014, de PvdA komt in de oppositie. We konden twee dingen doen. Optie één is hard schreeuwen in de media en zorgen voor polarisatie. Wij tegen de coalitie dus. En alleen maar alles benadrukken wat de coalitie niet goed doet, past niet bij ons. Wij denken namelijk dat: verschillen uitvergroten en veel lawaai in de media niet effectief is om wat voor elkaar te krijgen. En dat is uiteindelijk zonde van uw kostbare stem.

Uw stem loont

Optie twee is verbinding zoeken. Verbinding met de coalitie en het college. Als we meedenken en meewerken aan beleid, dan praten we mee. Door mee te doen met de coalitie oefenen we invloed uit. We zijn een partij met dossierkennis. En we zijn niet te beroerd om plannen te steunen waar we achter staan. Zo krijgen we zelf ook zaken gedaan. Zo kunnen we sturen naar een linkser en socialer beleid. En dat is het doel van een stem op de PvdA: een betere koers.
Maar wel een koers die reëel is en waar een meerderheid mee uit de voeten kan. Dus niet tegen beter weten in blijven hameren op linkse thema’s in de weet dat het nooit tot plannen komt, laat staan beleid. Of alleen maar opkomen voor een paar kernen en de rest links laten liggen. Of tegen bepaalde keuzes aan schoppen, terwijl het beleid en de procedure allemaal allang besproken en openbaar zijn. Dat is polariseren en leidt nergens toe. Wij willen meedoen en de verbinding zoeken met zoveel mogelijk partijen. Dus niet ik, maar wij.

Meedenken heeft resultaat

Dat onze positieve houding loont blijkt uit een aantal voorstellen van de PvdA die de afgelopen vier jaar zijn gesteund.

  • De bezuinigingen op sport zijn teruggedraaid. Daardoor hoeven de contributies niet omhoog. Wij waren bang dat de kinderen van ouders met minder inkomen de dupe zouden zijn. Dat mag nooit gebeuren. Want sport is voor iedereen. Dus niet ik, maar wij.
  • In Raalte willen we geen bezuinigingen op de zorg. Mocht dit vanuit het rijk toch aangestuurd worden, dan passen we als gemeente bij! Zorg is voor iedereen, samen zorgen we voor elkaar. Dus niet ik, maar wij.
  • In de collegeonderhandelingen maken we ons hard om meer geld beschikbaar te stellen voor het stimuleren van de economie. Veel partijen roepen dat ze dit ook willen. Vooral in bijeenkomsten met ondernemers (wel zo makkelijk scoren)
    Maar in de raad steunde een meerderheid van de partijen aanvankelijk debezuinigingen op economie. Wij niet. Wij willen een ambtenaar die de taak heeft om ondernemers te helpen. Want zij zijn onze leveranciers van banen. En ook voor werkgelegenheid geldt: iedereen doet mee. Dus niet ik maar wij.
  • De raad heeft op ons voorstel besloten om bij belangrijke beslissingen altijd advies aan de GGD te vragen. Daarmee krijgt gezondheid een veel belangrijkere rol bij de keuzes van de gemeente.

Maar we verliezen ook wel eens
Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk, daar krijgen we de andere partijen nog niet genoeg in mee. Ook voor onze maatregelen om megastallen en geitenhouderijen te beperken loopt nog niet iedereen warm.

De PvdA maakt zich hard voor betaalbare woningen voor iedereen. Dus ook voor ouderen. Op het Burgemeesterskwartier wilden wij daarom meer seniorenwoningen. Maar daar stonden we alleen in. Volgens sommigen moest een villawijk worden. Dit past niet bij ons. Want ook wonen is voor iedereen.

Zijn we dan tevreden?
Nee! Absoluut niet. Maar we zijn er trots op dat we constructief oppositie hebben gevoerd. En dat is vaak niet sexy. Maar wel effectief. De komende periode gaan we door met onze strijd. Maar wel op onze manier. Met de partijen die samen wat willen bereiken. Partijen die luisteren naar elkaar. Onze collega’s die telkens de krant halen en alleen voor hun eigen belang gaan, kunnen we missen als kiespijn. Voor ons geldt in de gemeenteraad: niet ik maar wij!
Waar ligt voor ons de focus?

Lekker lang wonen

Daar maken we ons hard voor. Dat betekent woningkansen voor iedereen. Starters met een laag inkomen die afhankelijk zijn van sociale woningbouw. Of tweeverdieners die samen een tussenwoning willen kopen. Of senioren die oud willen worden in hun eigen dorpskernen. Wij zorgen voor een gevarieerd aanbod, voor elk wat wils. Dat kan door kritisch te kijken naar het aanbod van woningen. Waar is behoefte aan? Daar willen we op sturen. Woningen levensloopbestendig maken is een ander punt. Houd kernen leefbaar om te zorgen voor woningen voor elke doelgroep en elke leeftijd! Want: betaalbaar wonen is voor iedereen.

Cultuur voor allemaal

Uit welk gezin je ook komt. Of waar je ook staat in de samenleving. Iedereen moet in aanraking kunnen komen met cultuur. Wij maken ons daar hard voor. Op zaterdags 17 maart staat er een band op de markt. Kom meespelen met je eigen instrument! Luisteren mag natuurlijk ook. Want: cultuur is voor iedereen.

Niemand aan de kant

Er zijn altijd mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Mensen met een uitkering die niet aan het werk komen. Wij helpen deze mensen en straffen ze niet. Verdiensten uit maatschappelijk nuttig werk korten wij niet op de uitkering, maar gebruiken wij als stimulans. Wij willen dat iedereen mee doet en polariseren helpt daar niet bij. Werk is voor iedereen.

Raalte armoedevrij

Over vier jaar willen wij geen armoede in Raalte, ook geen stille armoede. Er zijn er al ruim twintig organisaties die het Convenant Raalte Armoedevrij hebben ondertekend.

Hulp aan ouderen

Wij zijn betrokken bij onze ouderen. Wij willen dat ze blijven meedoen in de Raalter samenleving. Wij stimuleren mensen met een uitkering om activiteiten te organiseren of te ondernemen met onze ouderen. De gemeente biedt hiervoor een tegenprestatie.

Kortom: Wilt u een socialer linkser beleid? Maar wilt u ook een partij die meepraat en invloed uitoefent. Geef uw stem dan aan ons! Wij roepen minder hard, maar bereiken des te meer.

Tot 21 maart!

Arie van der Wilt
Fractie PvdA Raalte

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.