politiek positief afwachtend over plannen voor oud tijenraan

Schutte, eigenaar van Intersport Schutte, presenteerde vorige week in deze krant een ambitieus plan om het oude Tijenraan om te bouwen tot een Sallandse versie van het Arnhemse sportcentrum Papendal. In de plannen die Schutte samen met andere nog anonieme partners heeft gemaakt, zijn onder meer testbanen, ruimtes voor podologen, fysiotherapeuten en veel andere (para)medische disciplines, testapparatuur en spreekruimtes voor alle sporten en sporters, van jong tot oud en van top- tot breedtesport opgenomen. “Met iets unieks; de hele keten voor de sporter, van advies en onderzoek tot schema’s en schoeisel, van blessurebehandeling en lifestyle tot massage en voeding. Dat is de toekomst van de sport; alle data van de sporter bijeen, van de jeugd tot mensen met fysieke beperkingen”, zo zegt Schutte die sinds januari gesprekken voert met het Raalter college.

Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, vindt dat er met een ‘positieve grondhouding’ naar de plannen moet worden gekeken. “De insteek moet zijn, wat is er mogelijk en haalbaar?” Zijn lijsttrekker, wethouder Wout Wagenmans, vindt dat GemeenteBelangen altijd goede en innovatieve plannen moet steunen. “Ondernemers zoals Han Schutte zijn van toegevoegde waarde voor het ondernemersklimaat hier. In dat opzicht zijn wij enthousiast over dit concept.” Toch houdt Wagenmans nog slagen om de arm. “Over de locatie Tijenraan zijn met de instellingen, bewoners en gemeenteraad afspraken gemaakt over de inrichting. Een belangrijk onderdeel was het parkeren. GemeenteBelangen is van mening dat, als er afgeweken wordt van die gemaakte afspraken, er een goed onderbouwd plan moet liggen dat door alle partners ondersteund wordt. Tenslotte is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen.” Volgens Wagenmans is Schutte al in gesprek met het college van B&W: “Ik zou zeggen, een broedende kip moet je niet storen.”

Serieus
CDA-lijsttrekker Guus Temmink spreekt over ‘op het eerste gezicht een innovatief plan’. “Dit initiatief komt uit de samenleving en daarom alleen al verdient het alle aandacht om er serieus en constructief naar te kijken. En dat zullen we dan ook doen.” Volgens Temmink heeft het CDA verder nog geen informatie over de plannen. “Ik ga er van uit dat we snel worden geïnformeerd door burgemeester en wethouders.”

Volgens Mathijs Perton van D66 zijn er meer ideeën over mogelijke andere toepassingen van de oude gebouwen; “Sommige zijn nog groen, maar andere al wel doordacht en bijna rijp. Van de ontwikkeling zoals Schutte voorstelt tot de opslag van energie verkregen uit duurzame energiebronnen. D66 vindt het, nu al deze ideeën opborrelen uit onze gemeenschap, niet opportuun om al over te gaan tot slopen.” Perton wil het liefst dat organisaties, bedrijven en inwoners de mogelijkheid krijgen hun idee in te dienen bij de gemeente. “Die ideeën die implementeerbaar en voldoende uitgewerkt zijn, zouden beoordeeld kunnen worden door de betrokken partijen zoals gemeente, Rohda Raalte, Landstede en het Nieuwe Tijenraan waarvoor er andere parkeerplaatsen gecreëerd moeten worden. Zij zouden namelijk iets in moeten leveren ter faveure van deze nieuwe ontwikkelingen.”

‘Even geen sloop’
Ook PvdA-lijsttrekker Arie van der Wilt zou het mooi vinden als de plannen gerealiseerd worden. “Dit zou voor Raalte een mooie voorziening toevoegen, met veel werkgelegenheid. Ik weet niet of het realistisch is, maar dat moet uitgezocht worden. Die tijd moeten we nemen. Dus voorlopig even geen sloop van de gebouwen. In overleg met Rohda zal bekeken moeten worden hoe het parkeren kan worden opgelost.”

Harrie Kiekebosch van Raalte Natuurlijk is enthousiast. “Wat ons betreft is dit een serieus plan en we willen er hartstikke graag in meedenken. We kennen Han Schutte goed en die weet als ondernemer donders goed wat ie doet. En zelfs al zou het luchtfietserij zijn, dan nog zouden we volledig meedenken. Want uit luchtfietserij komen niet zelden de mooiste dingen.”

Lokaal Alternatief is als enige fractie duidelijk minder enthousiast. “Wij vrezen een nog grotere concurrentie met onder andere Vital Centre. Dat is een perfecte particuliere voorziening die door het steeds luxer worden van het nieuwe Tijenraan al genoeg met concurrentie te maken zal krijgen”, zo zegt lijsttrekker Egbert den Daas. Hij vindt het oude Tijenraan ‘bepaald geen sieraad in het straatbeeld’. “Toen de plannen voor een nieuw Tijenraan werden gepresenteerd zag het gebied, mede door de ambitieuze plannen van Rohda er schitterend uit. Die plannen bleken financieel niet haalbaar en zijn gecanceld. Wij zijn van mening dat de gemeente alles uit de kast moet halen om het gebied er fraai te laten uitzien. Naast voldoende parkeerruimte moet het gebied een groene uitstaling krijgen. Het laten staan van de reeds afgeschreven gebouwen draagt daar niet aan bij”, zo stelt Den Daas.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.