peter moorman verkiezingen the day after

We hebben het gehad. De verkiezingen zijn achter de rug. Voor mijn partij D66 zijn ze beroerd verlopen. We zijn gehalveerd en hebben nu nog één zetel. Dat betekent dat ik niet meer terugkeer in de gemeenteraad en dat vind ik bijzonder jammer. Je gaat natuurlijk gelijk op zoek naar de oorzaken. Zijn we te constructief geweest de afgelopen vier jaar. Hebben we geen scherp profiel neergezet. Wellicht. Ik weet het niet? De halvering hakt er flink in.

Als ik om me heen kijk in de regio en ook landelijk, zie je dat D66 overal verloren heeft. En in veel gemeenten ook flink. Het gestuntel van D66 over het referendum en de sleepwet heeft ons behoorlijk parten gespeeld. Tijdens de campagne hoorde ik veel mensen zeggen: “Jullie gooien je kroonjuwelen weg” en “ik stem niet meer op Pechtold”. Wacht even, dat zijn landelijke thema’s waar we als plaatselijke geleding weinig aan kunnen doen. Kennelijk is voor veel mensen het onderscheid tussen landelijke en plaatselijke politiek moeilijk te maken.

Dan de opkomst van de lokale partijen. Die hebben fors gewonnen. Hoe moet je dat duiden? Ik hoor mensen zeggen dat lokale partijen veel beter op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en dat landelijk georganiseerde partijen zijn gebonden aan dictaten uit Den Haag. Dat is natuurlijk baarlijke nonsens. Ik heb in mijn gehele raadsperiode nog nooit een ‘Haagse’ instructie ontvangen. Bovendien weet ik uit ervaring dat men binnen het Raaltense CDA, VVD, PvdA, SP en D66 prima op de hoogte is van wat er lokaal speelt. Het is zelfs een groot voordeel dat je, als landelijk georganiseerde partij, je netwerk hebt in Zwolle en Den Haag. Zie het belang voor de N35. Maar goed, deze argumenten hebben we kennelijk onvoldoende over het voetlicht kunnen brengen.

Los daarvan zie ik in Raalte een populistische tendens met de grote winst van Burgerbelangen. Het links-sociaal/progressieve blok is ondanks de zetelwinst van GroenLinks verder geminimaliseerd.

De gemeenteraad gaat behoorlijk op de schop. Er komen vijftien nieuwe raadsleden. Dat betekent dat er veel ervaring en deskundigheid verdwijnt. Het zal de nieuwe raadsleden de nodige tijd kosten om zich de mores van het raadswerk eigen te maken. Zeker gelet op de nieuwe taken die op de gemeente afkomen, zoals de nieuwe Omgevingswet. Een groot voordeel is dat de gemiddelde leeftijd van de gemeenteraad naar beneden gaat. Er komt een flink aantal jonge mensen bij.

Voor mij zit het erop na vier jaar. De klap is behoorlijk aangekomen. Ik was nog graag doorgegaan. Maar ja, de kiezer bepaalt, zoals Harry van Kampen van de SP mij vele malen heeft voorgehouden. Daar valt niets op af te dingen.

Dit betekent dat ik ook stop met mijn wekelijkse bijdrage op Salland Centraal. Ik kan namelijk niet meer putten uit mijn ervaringen als raadslid.
Als het jeukt zal ik af en toe nog wel een stukje schrijven over onze plaatselijke politiek. Het blijft boeien!

Peter Moorman
D66 Raalte

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.