peter moorman naar een samenlevingsakkoord

De afgelopen keer heb ik het met u gehad over nieuwe vormen van akkoorden. Mijn oproep was: ga na de verkiezingen eens op een andere manier om met coalitievorming. Betrek de samenleving en alle fracties bij het opstellen van het nieuwe akkoord. Ik ben blij dat mijn oproep in goede aarde gevallen is, want tijdens de bijeenkomst in de Raalter bibliotheek werd mijn oproep van harte omarmd door zowel het CDA als Gemeentebelangen. Dat belooft wat voor na de verkiezingen.

Verder kreeg ik een reactie van Lauk Bouhuijzen. Hij vraagt zich af of een raadsbreed akkoord nog niet meer verwatert en algemeen is dan bijvoorbeeld een coalitieakkoord met twee of drie partijen? Een terechte vraag lijkt mij.

Mijn reactie hierop is dat een raadsbreed- of samenlevingsakkoord de hoofdlijnen uitzet voor de komende vier jaar. Deze hoofdlijnen stelt de Raad op in samenspraak met de samenleving. Je moet dit doen met de nieuwe Raad in een openbaar proces. Op die manier leren raadsleden elkaar beter kennen en kun je direct aan de slag en het debat aangaan over inhoudelijke zaken. Dit creëert naar mijn idee draagvlak. Vervolgens werken de beoogde coalitiepartijen het akkoord verder uit in een uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar.

Hiermee zijn in het land al verschillende ervaringen opgedaan. Wat zijn dan de lessen die je uit deze ervaringen kunt trekken?

Les 1: begin zo vroeg mogelijk voor de verkiezingen met de voorbereidingen van een dergelijk akkoord. Dat hebben we in Raalte niet gedaan, maar goed daar valt wel een mouw aan te passen.

Les 2: Benader niet alleen de gebruikelijke partijen in de gemeente, maar betrek ook de moeilijker te bereiken groepen en bewoners. Dat is zeker nodig, maar vormt wel een uitdaging. Als ik terugkijk naar het proces rondom de komst van een AZC in Raalte, denk ik dat we toen deze groepen zeker hebben bereikt. Het kan dus wel.

Les 3: Het proces moet niet te lang duren, dus beperk het akkoord tot de hoofdlijnen. Spreekt voor zich.

Ik hoop echt dat we elkaar meer ruimte geven voor deze nieuwe politiek met meer betrokkenheid van inwoners en organisaties. Ik heb er zin in, u ook?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.