Home / archiefcentraal / peter moorman meer ruimte voor nieuwe politiek

peter moorman meer ruimte voor nieuwe politiek

In mijn column van vorige week heb ik het gehad over de versplintering in de politiek. Deze versplintering of fragmentatie van de gemeenteraad vraagt om een nieuwe politiek en om nieuwe akkoorden. De kans is groot dat na de verkiezingen de Big Two, CDA en Gemeentebelangen aan de slag gaan met een traditioneel coalitieakkoord.

Ik stel voor om het dit keer anders te doen. Ik vind dat we met nieuwe vormen van onderhandelingsakkoorden aan de slag kunnen. Bepaal eerst als Raad, samen met bewoners, verenigingen en ondernemers, wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de komende periode en leg die vast in gemeenschappelijk kader. De uitkomst kan zijn dat er met wisselende meerderheden naar praktische oplossingen wordt gezocht.

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) heeft hier onderzoek naar gedaan. In haar bundel ‘Nieuwe politiek, nieuwe akkoorden’ beschrijft de Raad verschillende vormen van akkoorden. De ROB heeft het over drie typen akkoorden:
• Raadsbrede akkoorden: een akkoord waaraan alle fracties hebben meegewerkt en dat door alle fracties is vastgesteld.
• Coalitieakkoorden: Dit is meestal een product van een meerderheid in de raad, maar er zijn daar binnen nog verschillenden wijzen om tot een akkoord te komen.
• Samenlevingsakkoorden: Hierbij mogen alle geledingen van de samenleving input leveren waar de lokale politiek mee aan de slag kan. Een samenlevingsakkoord kan zowel door een meerderheid als door raadsbrede steun worden vastgesteld.

Ik roep bij deze alle fracties op om na de verkiezingen eens op een andere manier naar coalitievorming te kijken. Waarom zou je elkaar niet eens wat beter leren kennen en kijken wat in ieder geval voor alle fracties, raadsleden en bewoners van belang is.

Lees ook

Testlocatie in Raalte per 1 oktober gesloten

ZWOLLE – GGD IJsselland sluit per 1 oktober de testlocaties in Steenwijk en Raalte. “Je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.