opinie de donut economie dat gebruiken we als ons kompas

Tot het begin van de jaren zeventig hadden we alleen oog voor de voordelen van economische groei. Denk aan toename beschikbare producten, technologische innovatie, hogere levensstandaard en toename van vertrouwen en investeringen. In de laatste decennia komen ook de nadelen van economische groei vaker in beeld, zoals luchtvervuiling, geluidsoverlast, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen, creatie van oneigenlijke behoeften en consumptie, onevenredige verdeling van inkomen en welvaart. Ondanks een toenemend bewustzijn dat het evenwicht zoek raakt, stuiten we in onze samenleving steeds vaker en harder op de sociale en ecologische grenzen. Economische groei vraagt om een nieuwe benadering en invulling.

De Britse econoom Raworth legt haar visie op de nieuwe economie uit, aan de hand van een donut. De donut zelf is een veilig, rechtvaardig en duurzaam gebied. ‘Daar produceert, consumeert en leeft iedereen zonder schade aan natuur of klimaat toe te brengen, is er voldoende voedsel en werk, gezondheid en democratie’, aldus Raworth. De binnenring van de donut is het sociaal ecologisch fundament dat minimaal nodig is voor welzijn. De buitenring staat voor het natuurlijk ecologisch plafond. Als we binnen die twee ringen niet structureel op zoek gaan naar ecologisch evenwicht in alle opzichten, schieten we verder door naar de binnenring of de buitenring. Als mensen niet structureel veranderen, creëren we in de binnencirkel steeds meer ongelijkheid, onvrede en leegte. In de buitencirkel leidt dat tot het eind van onze wereld.

Lokale politiek
Economie is een sociale wetenschap die zich niet alleen bezighoudt met ‘hoe het werkt’. Zo richt politieke economie zich ook op de ‘gewenste situaties’. Raalte Natuurlijk is politiek economisch gedreven. Als we dit mondiale probleem ook niet politiek lokaal aanpakken, raakt het ons steeds minder. De gelatenheid zal toenemen en we wachten af hoe in Den Haag de oplossingen worden geregeld. Vanuit ons consumptie-denken en eigen comfortzone, roepen we dan lekker hoe slecht ze het daar doen. Dit zal nooit leiden tot verbetering, wel tot verwijdering.

Niet de oppervlakkigheid en klaagcultuur leidt tot verandering, maar nadenken, bewustzijn en bijdragen. Verbondenheid met jezelf, met elkaar en de natuurlijke omgeving leidt tot ontmoeting en inspireert om nieuwe keuzes te maken. Want het gaat niet om je zin krijgen, maar om samen tot iets moois te komen. Het gaat om dat wat ertoe doet voor ons allemaal, nu en voor de toekomst. Het geeft kleur aan je leven, en vorm aan een mooie lokale samenleving. Zuinig zijn op elkaar en op dat kleine stukje aarde?

Ons moreel kompas vind je hier:

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/qf4G1IgiazU”]

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/EoerPEar42M”]

Mia Nijland
Lijst 10, Raalte Natuurlijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.