opinie belazeren

Burgemeester Dadema wil dit nog eens versterken met het inschakelen van personen die over de Raalter politiek allerlei leuke vlogs (video’tjes op youtube) willen verspreiden.

Een van de producten van de afdeling communicatie is het samenstellen van allerlei (klankbord)groepen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties enzovoort, voor zelfs de simpelste kwesties.

Is dit een goede ontwikkeling? Ik denk het niet. Beter zou zijn als b&w hun burgers daadwérkelijk serieus zouden nemen, in plaats van hen dat via allerlei reclametechnieken wijs te maken.

Een typisch voorbeeld van hoe het niet moet, is de reactie van b&w op een verzoek dat zo’n zeven jaar geleden namens kwetsbare personen is ingediend voor het aanbrengen van een zebrapad in de Schapenstraat nabij de Aldi. B&w hadden daar totaal geen zin in en gebruikten hiervoor vervolgens de meest absurde argumenten. Je gelooft het niet, vandaar dat ik ze hier maar even kort samenvat: 1) In een 30km-zone worden principieel geen zebrapaden aangelegd. 2) Zo’n zebrapad zorgt in de praktijk vaak voor schijnveiligheid. 3) Een voetgangersoversteekplaats wordt ten onrechte per definitie als verkeersveilig beschouwd. 4) Sommige automobilisten verlenen toch geen voorrang. 5) Gezien de schijnveiligheid ervan zijn we van plan enkele van de reeds aanwezige zebrapaden binnen de 30km-zone te verwijderen. 6) Het (tweede hdk) zebrapad in de Kruisstraat hebben we er, ondanks dat dit niet wenselijk is, weer opnieuw ingelegd omdat weghalen op veel weerstand zou stuiten.

U raadt het al: het gevraagde zebrapad kwam er niet en ook werd er geen enkel zebrapad verwijderd.

Conclusie: meer dan 6 jaren lang zijn de mensen in de steek gelaten op grond van onzinnige argumenten. Waarschijnlijk hebben b&w eerst de Basisregistratie Personen geraadpleegd en pas nadat ze hadden vastgesteld dat de verzoeker de respectabele leeftijd van 87 jaar had bereikt, besloten dat ze hem risicoloos een grote vracht apen op de mouw zouden kunnen spelden. Een 87-jarige hoef je immers niet meer serieus te nemen.

Recentelijk vroegen ook inwoners van Heino aan b&w een zebrapad aan te leggen, nabij de Nicolaaskerk. U raadt het alweer: afgewezen.
Deze maand heeft raadslid Egbert den Daas (Lokaal Alternatief) zich in de strijd geworpen. Hij vindt het, volkomen terecht, “te gek voor woorden” dat het verzoek niet is ingewilligd.

En wat is de reactie van b&w? Voor dit simpele besluit komt er nu een “nog op te richten klankbordgroep” en alsof dat nog niet genoeg is gaan ze ook nog eens in gesprek met het bestuur van de Kloostermanshoek. Hoe ingewikkeld willen ze het nóg maken. In plaats van met de verzoekers even om tafel te gaan zitten om de meest geschikte plek voor het zebrapad te bespreken, wordt voor deze simpele maatregel een enorme bestuurlijke kerstboom opgetuigd. Het waaróm hiervan is overduidelijk. B&w zitten in hun maag met het op grond van idiote argumenten afwijzen van het zebrapad nabij de Aldi in Raalte en dan kun je nu niet een gelijksoortig redelijk verzoek uit Heino zomaar inwilligen. Of wel? Natuurlijk kan dat, maar dan moet je wel de moed hebben om toe te geven dat je zes jaar geleden de boel belazerd hebt. Maar dat is wel het laatste waartoe ons college bereid is.

Vanzelfsprekend kunnen b&w een verzoek ook afwijzen, maar dan moet dat wel gebeuren op grond van deugdelijke argumenten en niet door het versturen van brieven met allerlei flauwe kul.

Hoe jammer toch.

En de raadsleden, zult u zeggen? Welnu, ik heb die flutbrief indertijd aan de gemeenteraad voorgelegd, als schrijnend voorbeeld. Het antwoord? Ze hebben de kwestie slechts voor kennisgeving aangenomen. Met andere woorden: het kon hen allemaal geen barst schelen.
Ik heb dit opiniestuk geschreven omdat het een kenmerkend voorbeeld betreft van hoe b&w van Raalte en een raadsmeerderheid, vaak met hun burgers omspringen.

Denk er eens over na als u 21 maart naar de stembus gaat.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.