natuurbericht siberische beer op visite

Heel eventjes maar was het lente. Het zonnetje scheen lekker op de bijenkasten en snel werd er in de naburige hazelaar stuifmeel gehaald. Pollen vlogen door de lucht en de buren met een hooikoortsachtige allergie zagen de bui alweer hangen. Maar gelukkig voor hen is het weer omgeslagen. De Siberische Beer komt even langs.

De winterjas moet weer aan en hupsakee niet zeuren, we gaan op pad. Eerst maar door het bos. Boomstammen liggen langs de kant, klaar voor transport. Oh ja, het broedseizoen is begonnen. Algemeen word deze gezien van half maart tot half juli. Het kappen van bomen is in deze tijd niet zonder meer toegestaan omdat eieren en nesten verstoord of vernield kunnen worden. Er is een goedgekeurde gedragscode voor nodig en die krijg je niet zomaar.

De bosuil in deze oude beuk, maar ook velduil, kerkuil en ransuil beginnen rond deze tijd aan de eileg. En daar hoor ik het gekekker van een havik. De territoria worden weer afgebakend.

Om de hoek neem ik het schouwpad langs de wetering. Poeh, op de vlakte is het wel een buis kouder. Kijk daar zwemt een paartje knobbelzwanen. Op de grens van ijs en water, vriezen en dooien, winter en lente. Ze eten naast waterplanten ook gras en als ze de kans krijgen ook kikkers, kleine visjes en insecten. En voor een goede spijsvertering ook steentjes en aarde. Zo, en nu snel weer naar de kachel, brr..

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.