natuurbericht ijskoude lentestart

Een heldere lucht en een verraderlijk zonnetje hebben me verleid om toch maar even op pad te gaan. Maar oei dat is even schrikken als ik de warme auto verruil voor ‘lekker buiten’. Pff… wat maakt die snijdende wind het ijskoud. Een hele vlucht houtduiven zit tussen de stoppels van de maisakkers. En daar is er eentje geslagen door een havik. Alleen de veren liggen nog verspreid langs het pad. Een groep kramsvogels laat zich vallen in het gras en lijken ineens van de aardbodem verdwenen.

Wanneer ik de hoek omga vallen de rododendrons langs de bosrand meteen op. Alles zit al in de knop, maar de blaadjes zijn kouwelijk naar binnen gekruld. Dit is een slimmigheid van deze altijd groene struik. De rododendron heeft bij deze temperaturen de sapspanning verlaagd zodat zijn bladeren minder snel uitdrogen.

Ik heb een natte neus, maar ach als je eenmaal op pad bent valt het toch nog best mee met de kou. Eenmaal uit de wind en in het zonnetje voelt het al best warm aan. Twee buizerds vliegen uit de bosrand. Zij zijn al met de nestbouw begonnen. Het lijkt hier wel voorjaar. Maar ja… dat is het ook. De meteorologische lente is begonnen!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.