natuurbericht de lente hangt in de lucht

Zo, mijn vrije middag. Eventjes weg naar de IJsseldelta bij Kampen. Ben benieuwd of het zeearend nest al gerepareerd is na de storm. En zal het paar al broeden? Ik leg de verrekijker, camera en telescoop naast me en start de auto. Kijk, het houtduivenpaartje zit daar al weken naast elkaar in de rode berk en het pimpelmeesje zit al het hele jaar achter zijn eigen spiegelbeeld aan. Het wil de indringer in zijn territorium verjagen. Maar overal komt ie hem tegen. In onze grote tuinspiegel, in autospiegels en zelfs de zonnepanelen moeten het ontgelden. Om een botte snavel van te krijgen. Kijk en daar komt een Turkse tortel even het platte nestje van vorig jaar bekijken en kijk, sneeuwklokjes onder de heg… en daar gaat de eerste citroenvlinder al! De lente hangt in de lucht.

Zo, we verlaten de snelweg en gaan de polder in. Kijk vier reegeiten, een is er zwart, en daar langs de IJssel allemaal reigers, zo’n tien, twaalf stuks, staand op het nest. De ventilator brengt een geur in m’n auto die ik associeer met het voorjaar. Juist, daar links word drijfmest uitgereden met een sleepslang en kijk, verderop zijn er meer bezig. Lekker hoor, die geur.

Twee ooievaars staan op het nest en hier is het nog een eindje tot aan de IJsseldijk. Zo, nu snel de trap op. Daarginder, op zo’n vierhonderd meter zie ik het grote opgebouwde nest op het eiland al. Het mannetje zit een eind van het nest. Ik heb hem in het vizier. Lang 70 tot 92 cm, vleugelspanwijdte 200 tot 250 cm en 3,1 tot 7,5 kg zwaar. In de lucht zijn het net vliegende deuren. Het mannetje gaat met grote slagen naar het nest in de populier. En waarachtig, het vrouwtje zit er op. En dan… once in a lifetime…, een copulatie…, op het nest! De broedtijd duurt 40 dagen. 2e Helft april hebben ze jongen! Ben benieuwd, word vervolgd dus…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.