medisch centrum westdorp flink uitgebreid

Nu is er weer een volgende stap gezet; na een flinke verbouwing en uitbreiding met een extra verdieping zal het Medisch Centrum Westdorp donderdagmiddag 15 maart officieel heropend worden. Dat gebeurt door de vier huisartsen samen met wethouder Gosse Hiemstra; in het nieuwe centrum worden namelijk enkele ruimtes gehuurd door het Centrum voor Jeugd en Gezin dat eerst in het Raalter gemeentehuis ondergebracht was.

“Ik heb destijds gewoon gebeld of er belangstelling was. In het gemeentehuis is toch minder privacy als je voor dat Centrum binnenkomt dan hier tussen de andere bezoekers. Dat vond de gemeente ook”, zo vertelt Jos Nijman. Het was afgelopen jaren namelijk behoorlijk krap geworden, er moest steeds meer met de beschikbare ruimtes gewoekerd worden. “En omdat je overal ziet dat deze ontwikkelingen sneller gaan dan verwacht, hebben we nu maar een flinke stap vooruit gezet”, zo legt Nijman uit.

Daardoor is er behalve ruimte voor het Centrum voor Jeugd en Gezin ook plek voor podotherapie, een diëtiste, logopedie een en ademtherapeut. En ook de prikpost van het Deventer Ziekenhuis, eerst op de Hartkamp gevestigd, is naar het Medisch Centrum Westdorp verhuisd. Na de oplevering door de aannemer eind december is in januari en februari het vernieuwde centrum al officieus in gebruik genomen. “Alleen de wifi hapert soms nog wat. We hebben nu een flink grotere wachtkamer, maar die kan de drukte goed aan. Ook ’s morgens als wij alle vier ons spreekuur hebben en er soms wel twintig of dertig bezoekers bloed komen laten prikken.”

Veel drukker
Belangrijkste verschil met 2001; het is veel drukker geworden. “Eigenlijk gewoon een rekensommetje”, stelt Nijman. “We worden met z’n allen steeds ouder, blijven langer thuis, gaan minder snel naar verzorgings- en verpleegtehuizen, genezen van kanker en andere ziekten, maar moeten dan onder controle blijven. En de ervaring leert dat je vanaf pakweg je 65-ste meer kans op kwaaltjes hebt. Als we dan allemaal 85 jaar worden in plaats van 75, dan is dat een simpele optelsom. Dat kost gewoon veel tijd. Een gesprek van tien minuten kan echt niet bij een 75-jarige met zes kwalen en twaalf medicijnen. Dus hebben we geen zes maar vijf patiënten per uur bij het spreekuur. Alleen, iedereen met een zorgvraag moet geholpen worden, dus hebben we al drie dagen per week een extra arts voor de spreekuren nodig.”

Zere knie
Veel routinematig werk is in de loop der jaren overgedragen aan bijvoorbeeld praktijkondersteuners; controles, metingen en dergelijke bij COPD, diabetes, bloeddruk etc. Daar is Nijman blij mee; “Zij kunnen dat beter en sneller dan wij, het zijn specialisten. Het gevolg is wel dat wij vooral de patiënten met steeds zwaardere problematiek en klachten op het spreekuur krijgen. Bovendien is er een ander risico. Iemand die met een zere knie komt heeft misschien een heel ander probleem. Omdat wij als huisartsen die man, maar ook zijn gezin en achtergrond goed kennen, wil je toch even doorkletsen. Zo kom je misschien bij het echte probleem. Dat is belangrijk, maar ook waarvoor je het doet als huisarts. Door de groeiende zorgvraag staat dat onder druk, je hebt steeds minder tijd beschikbaar voor zo’n babbeltje dat heel nuttig of zelfs belangrijk kan zijn. Daar moeten we echt op letten.”

Geert Mak
Ook komende jaren gaan de veranderingen door. Steeds meer zaken die vanouds in het ziekenhuis gedaan werden, gebeuren nu ook in de praktijk van de huisarts. “Er komt steeds betere onderzoeksapparatuur, weet je meteen wat iemand heeft of kan hebben. Vasectomie, andere kleine ingrepen, noem maar op, het gebeurt al of gaat hier gebeuren. Toen we begonnen met onze uitbreidingsplannen, zijn we zo links en rechts wezen kijken. En overal hoorde je hetzelfde; nadat zo’n centrum klaar was, bleek er na enkele jaren al weer een tekort een ruimte. Wij hebben nu zelfs nog één kamer niet in gebruik. Maar die is heel geschikt omdat we huisartsen opleiden.”

De 57-jarige Nijman kan ook wel relativeren. “Ik lees nu het boek van Geert Mak over de rijke koopmansfamilie Six. Als je dan ziet hoe ontzettend machtig en invloedrijk artsen in vroeger eeuwen waren en hoe weinig ze wisten, dat is ongelooflijk. En nu is het precies andersom…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.