Home / archiefcentraal / lto salland niet tekenen statiegeld alliantie is een gemiste kans

lto salland niet tekenen statiegeld alliantie is een gemiste kans

Nijland vertelt dat er nog vee rommel langs de weg ligt, dat weten we allemaal. “De invoering van statiegeld kan er voor zorgen dat dit minder wordt. Er raken jaarlijks 12000 koeien gewond en 4000 sterven er door wat in de sector ‘scherp’ wordt genoemd. De oorzaak is veel zwerfvuil, blikjes die weg worden gegooid en bij het oogsten door machines verpulverd worden en door het gras worden vermengd. IJzer (scherp) beschadigt de darmwand van een koe en dit kan dus tot dodelijke afloop leiden.”

“De invoering van statiegeld kan voorkomen dat deze dieren gewond raken.” Nijland ziet ook een ander voordeel, “het statiegeld kan ook als een soort van beloning werken voor mensen die altijd langs de weg lopen om zwerfafval op te ruimen.”

Een gemiste kans is het volgens hem ook doordat Raalte proeven doet met het bermgras verwerken als bemesting op agrarische grond. “Hoe schoner dat bermgras is, hoe groter de kans dat dieren niet gewond raken. Het statiegeld is volgens hem een oplossing wat bij kan dragen aan zwerfvuil. En dat is een probleem van iedereen.”

Lees ook

Het licht staat op groen: Festival De Vecht gaat door

OMMEN – Van vrijdag 20 tot en met zondag 29 augustus aanstaande vormt de rivier …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.