lokale politiek debatteren voor studenten landstede

In totaal zouden er ongeveer 100 studenten bij het debat aanwezig zijn geweest en zijn onderwerpen over zowel lokale als regionale stukken behandeld. De vertegenwoordigers van de negen aanwezige partijen vertelden over hun speerpunten. Ook werd er verteld hoe zijn met elkaar  de verbale strijd aan gaan over thema’s die door de studenten waren aangedragen. 

De debaters onder de enthousiaste en strakke leiding van dramadocent Sylvia van Raaij en student Youri Spijkerman waren Ben Nijboer (Burgerbelangen), Harrie Kiekebosch (Raalte Natuurlijk), Elroy Elshof (CDA), Hans van Holten (D66), Wout Wagenmans (Gemeentebelangen), Jesse Koops (PvdA), Ralph Mulders (GroenLinks), Lenka Pitrmanova (SP) en Emiel Gerner (VVD).

Makkelijk hadden zij het niet, afgelopen donderdag voor een kritisch en niet snel tot applaus geneigd publiek van mbo-studenten. Een groot deel van hen mag stemmen, vaak voor het eerst, maar heeft niet veel vertrouwen in de politiek. De politicus die hier de juiste snaar wist te raken, zou spekkoper kunnen zijn, maar het werkelijke effect van een verkiezingsdebat als dit blijkt natuurlijk pas woensdag in de stemhokjes.

Oude en nieuwe Tijenraan
Het debat ging op aangeven van de mbo-studenten onder meer over drugsgebruik in de gemeente Raalte, waarbij het GroenLinks-idee voor een wietplantage in de oude Tijenraan, recht tegenover de school aan de Zwolsestraat, voor de nodige hilariteit zorgde. De nieuwe Tijenraan bleef evenmin buiten schot, vanwege de incidenten die daar kort na de opening plaatsvonden en waarbij onder meer kinderen snijwonden opliepen en met hun haar kwamen vast te zitten. Daarop reageerden de meeste politici overigens gelaten: “Overal worden fouten gemaakt en daar moet je van leren.”

Zonnepanelen en windmolens
Voor studenten is het milieu een belangrijk aandachtspunt en dus ging een deel van het debat over maatregelen die de gemeenteraad op dit punt zou moeten nemen: zonnepanelen en windmolens. De politici probeerden elkaar af te troeven met hun goede voornemens op dit gebied, maar een student uit de zaal snoerde hen op dit punt even de mond door de zaalmicrofoon te pakken en te betogen dat zij weliswaar allemaal prachtige, milieubewuste energieplannen hadden, maar ondertussen zijn familie in een huurwoning letterlijk in de kou lieten staan, omdat hun huis in de gemeente zo slecht geïsoleerd is dat de wind er letterlijk doorheen blaast.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.