lokale jagers salland in actie om zwerfvuil te verwijderen

‘Wij voelen ons verantwoordelijk voor het veld dat wij als jager beheren,’ zegt Paul Tijssen, voorzitter van de WBE Heeten e.o. De WBE werkt daarbij samen met andere partijen die zich verbonden voelen met het landschap, Ditmaal waren dat: de ROVA en Heeten Opgeruimd. Een werkgroep van ongeveer 40 vrijwilligers die net als de jagers zorgen voor een schone leefomgeving. ‘Afval en zwerfvuil hoort niet in het buitengebied, het is slecht voor de flora en fauna. Vanuit de verantwoordelijkheid die wij hebben voor ons jachtveld ruimen we jaarlijks het gebied op’ aldus de voorzitter. Als dank voor de inspanning kregen de deelnemers koffie met taart van Tom Tijs van de plaatselijke afdeling van het CDA en een heerlijke kop erwtensoep aan geboden door Hotel Restaurant “de Haarlerberg”.

Jagers stonden in 1991 aan de wieg van de schoonmaakacties in het buitengebied. Zij zagen hoe zwerfvuil leidde tot ongewenste effecten: dieren kunnen gewond, verstrikt of vergiftigd raken door zwerfvuil en het kan negatieve effecten hebben voor de bodem. De WBE Heeten e.o. is één van de initiatiefnemers uit die tijd. Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Jagers onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, maken en plaatsen eendenkorven en tellen en monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

De WBE Heeten e.o. heeft 110 leden en is actief in het gebied tussen Deventer, Lemelerveld en Haarle. meer informatie over jagen en de jagers in dit gebied vindt u op staging2.WBEHeeteneo.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.